Naslovna Događanja Program hodočašća: Putevima svetog Franje – Rim, Asiz, Padova

Program hodočašća: Putevima svetog Franje – Rim, Asiz, Padova

by imaric
Franjevački samostan i župa Uznesenja B. D. Marije Široki Brijeg

Hodočašće: Putevima svetoga Franje

1. dan, 12.5. nedjelja 

15:00 sastanak hodočasnika na parkingu ispred gimnazije, ukrcaj u autobus i polazak prema trajektnoj luci Split. Po dolasku u luku obavljanje formalnog dijela i raspored kabina. Noćna plovidba prema Anconi.

2. dan, 13.5. ponedjeljak 

7:00 trajekt je uplovio, ukrcaj u autobus i polazak prema Rimu. Vožnja prema Rimu uz molitvu, duhovni nagovor i detaljnije upoznavanje s programom. Oko 12:30 predviđen dolazak u Rim, smještaj u hotel, vrijeme za kratko osvježenje nakon čega slijedi naš obilazak koji počinjemo s katakombama i svetom misom kao u vrijeme prvih kršćana. Nakon mise obilazimo

bazilike sv. Pavao izvan zidina, sv. Ivan Lateranski (dijecezanska rimska katedrala, službeno crkveno sjedište Svetog Oca, rimskog biskupa i mjesto gdje je sv. Franjo izložio svoje pravilo života pred papom Inocentom III), Svete stube, Coloseum, Forum Romanum, Piazza Venezia, Fontana di Trevi, večernja šetnja Rimom koju ćemo iskoristiti i za večeru (nije uračunato u cijenu) i kušanje lokalnih tradicionalnih jela na jednom od rimskih piazza. Predviđeno vrijeme za dolazak u hotel je oko 22:30.

3.dan, 14.5. utorak

7:00 doručak. Nakon doručka odlazak u Vatican, obilazak i razgledanje Bazilike sv. Petra koja je jedna je od najsvetijih mjesta kršćanstva; u njoj se nalazi grobnica sv. Petra, koji je bio jedan od dvanaestorice apostola. Zaustavljanje i molitva na grobu pape Ivana Pavla II. Fakultativni uspon na kupolu sv. Petra odakle se pruža dominantan pogled na Vatikan i Rim (nadoplata 10€).

Slobodno vrijeme za ručak i kupovanje suvenira nakon čega slijedi zajednička šetnja do Anđeoske tvrđave ili Castel Sant’Angelo i obližnjih znamenitosti i nakon toga se opraštamo od vječnog grada i odlazimo prema Fonte Colombo ili kako ga se često naziva franjevački Sinaj. Obilazak svetišta i upoznavanje s njegovom važnošću za sv. Franju i braću. Naše hodočašće se nastavlja u svetištu Greccio, mjesto prvih jaslica gdje ćemo imati izuzetnu priliku slavljenja božićne mise u 18h. Nakon ovoga slijedi vožnja prema Asizu. Smještaj u hotel i večera nakon koje predlažemo večernju šetnju lijepim uskim ulicama Asiza, odlazak na glavni trg na kojem se često mogu čuti zvukovi gitare uz ples i razigranost lokalaca ili hodočasnika. Barovi i zalogajnice koji okružuju trg daju dodatnu živost proljetnim večerima.

4. dan. 15.5. srijeda

Nakon doručka obilazak Asiza i svih znamenitosti vezanih uz život Sv. Franje i sv. Klare.

Crkva sv. Damjana je mjesto gdje je sv. Franjo čuo Božji poziv da popravi crkvu. Bazilika i grob Sv.Klare. Crkva sv. Rufina. Kuća svetoga Franje. Santa Maria Magiore ili svetište franjinog odbacivanja odjeće – crkva u kojoj se danas nalazi grob blaženog Carla Acutisa. Bazilika i grob sv. Franje. Ručak u hotelu uz kratki odmor. Odlazak na Carceri, brdo iznad Asiza gdje se sv. Franjo povlačio u osamu i molitvu. Povratak u hotel, kratki odmor, nakon kojeg slijedi odlazak u Rivotorto, prvo okupljalište Franje i njegove braće. Slijedi Santa Maria degli Angeli odnosno bazilika Gospe od Anđela koja u sebi krije najvažniju crkvu koju je sveti Franjo najviše volio, Porzijunkula. Obilazak i misa. Te slobodno vrijeme za osobnu molitvu i kupovanje suvenira sve do 19h kada ćemo imati priliku sudjelovati na pjevanoj večernjoj molitvi. Večera u hotelu nakon koje predlažemo odlazak u večernju šetnju Asizom kao i prethodnu večer.

5. dan. 16.5. četvrtak

Jutarnja sveta misa. Doručak nakon kojeg s torbama idemo prema autobusu, napuštamo Asiz, i odlazimo prema Padovi. Po dolasku obilazak svetišta i grob sv. Leopolda Mandića, vrijeme za osobnu molitvu pored tijela hrvatskog sveca. Slijedi obilazak bazilike sv. Ante, vrijeme za osobnu molitvu. Odlazak u centar Padove, prema želji te slobodno vrijeme za objed i suvenire. Poslijepodne napuštamo Padovu čime završava naše hodočašće. Vožnja prema Hercegovini uz kraća zaustavljanja. Predviđen dolazak u Široki Brijeg oko 2h iza ponoći.