Naslovna Propovijed Početak Evanđelja Isusa Krista Sina Božjega

Početak Evanđelja Isusa Krista Sina Božjega

by admin

„Početak Evanđelja Isusa Krista Sina Božjega.“ Ovih šest riječi, sve pisane velikim početnim slovom, zapravo su temelj cijelog Evanđelja. U njima je sadržano sve bitno, sve ono što će se kasnije u ostatku čitava evanđeoskog teksta izreći na drukčiji način.

Mi katolici i općenito kršćani ispovijedamo i vjerujemo Isus Krist je Sin Božji. Sva ova priprava vodi nas toj činjenici. Žele nam se nametnuti razne zamjene. U sklonosti ovom svijetu na njih ponekad pristajemo. Raznim obličjima pokušavaju nam se oteti lijepi i vrijedni simboli rođenja Sina Božjega. U svojoj naravi mi rođenje Boga smještamo u ambijent koji nam je poznat. Zato i pravimo jaslice. Ali ne tek tako. Taj simbol jaslica je i odraz naše nutrine – to nam govori i o vjeri koju želimo na taj način izraziti. Bog je čovjekom postao. Zato prorok Izaija kojeg Marko citira na početku svog evanđelja govori:

Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!

Samome Gospodinu koji je došao i koji dolazi u slavi suditi žive i mrtve. Ne smije nam nekakav djed mraz ili virus (od kojeg se valja čuvati) zaokupiti toliku pažnju da propustimo u ovom svetom vremenu Došašća osluhnuti kako Bog ipak dolazi. 

Sveti Grgur Veliki, papa, napisao je: Gospodin nekad nas upućuje riječima, dok to nekad čini djelima.

U godini obilježenoj velikom i strašnom „činjenicom“ virusa korone, iz nje nastojimo izvući iskustvo koje svatko od nas može ucrtati za svoj osobni i duhovni život. Ovu vrstu razmišljanja možemo podijeliti samo među nama vjernicima, jer bilo bi pomalo nerazborito predlagati ih svima bez razlike, da ne bi povećali nelagodu prema vjeri u Boga koju pandemija izaziva kod nekih ljudi. (usp. Raniero kard. Cantalamessa, I. Adventski govor 4.12.2020.)

Uz riječ Božju mi vjernici dobivamo i poseban poziv u ovom tjednu koji smo počeli drugom nedjeljom Došašća.

Danas je započeo zimski kvatreni tjedan u kojem smo pozvani na intenzivniju molitvu i djela pokore i ljubavi. Cijeli tjedan je posvećen kršćanskoj dobrotvornosti i zahvali Bogu za njegova dobročinstva. Kvatreni tjedan završava bogoslužjem kvatri u subotu, 12. prosinca.

Pokušajmo iskoristiti ovo opće raspoloženje u Crkvi koja se sprema za svetkovinu rođenja Gospodinova, da unatoč svemu damo i pokoru i ostavimo tragove ljubavi. Ljubav putuje ljubavlju. Pripravimo takav put svome Gospodinu, da staza bude poravnata ljubavi koja ima plodove mir među ljudima. Amen.

fra Ivan Marić

Široki Brijeg, 5.12.2020.