Veličina je biti drugačiji

Smisao ne možemo naći u onome što ne traje. Nego samo u stvarnostima koje traju, opstaju i žive. U toj velikoj stvarnosti smislenosti ljudskog života zaljepljivanje za stvari koje su prolazne ili koje ne traju, mogu biti materijalne i nematerijalne naravi, čine njegov put besmislenim.

Priroda je odraz čovjeka, mi smo njezini odsjaj. Funkcioniramo slično ili isto samo zato što nam je Tvorac isti. Za nas kršćane je to Krist, za nas kršćane je to izvor koji ne prolazi koji traje, koji je uvijek tu i iz kojega čovjek crpi snagu da bi stvari postale samo instrumenti, a ne glavnica našega života. To nam govori i ovo, zato vas maldosti molim, budite oiginal. Nemojte biti kopije.

Za biti kopija ne treba vam napora. Kada postanete kopija onda ste prestali biti vi. Kada čovjek postane kopija svih vrijednosti koje nam nude, onda je jednostavno zaboraviti izvor, dom, Krista, obitelj, vrijednost, ono što čovjek jest. Jer kopija je moderno biti... Zašto bih htio biti netko drugi? Jer to, biti netko drugi, vodi u besmisao.

Ako ste dovoljno velike duše onda ćete u masi stati, izdignuti se i biti drugačiji. Veličina je biti drugačiji, veličina nije biti isti. Veličina je znati kada će reći da ili ne. Kada moj izbor postane moj život ili moj izbor posljedica mog života da mogu odlučiti za sebe... Vama su otac i mater pokazali put, učinili su sve što mogu za vas. I onda je došao trenutak kada vi to morate činiti za sebe. Ali kada imate taj temelj onda ga sljedite, jer je to vaša karta u život.

Vi znate tko ste i kad znate tko ste, onda ćete postati netko. Zato vas molim sačuvajte to u sebi. Ako to sačuvate u sebi, onda otkrijte talente, onda znate što možete činiti, a što ne možete činiti, onda znate u koju profesiju ćete ući, onda znate što imate Bogom dano u sebi. Neki od vas imaju Bogom dan dar vodstva, neki od vas imaju tu snagu u sebi kojom će povesti ostale. U svakoj grupi ima netko. Među vama postoje oni koji će ostalima reći „Idemo, učinit ćemo nešto dobro, hajmo. Podignit ćemo revoluciju u ovoj zemlji, dići ćemo se na noge. Jer nešto ne štima.

Upravo čovjek koji je sjemenka i okuplja oko sebe ljude i stvara krugove dobrote, krugove poštenih, dobrih, pametnih, sjajnih, s idejom i pameću u glavi koji može povesti narod. I nagrada toga je da vam je duša velika i kada hodate opasnim stazama osjećate se nevjerojatno sigurni i kada istinu govorite vlasti i kad se suprotstavljate i kada za istinu to činite, duša vam je puna... zato što vam je dar slobode dar Božji neograničen u vama i možete čudesno naprijed. Zato vas molim budite drugačiji. Otkrijte to u sebi da biste mogli taj jedan jedini život proživjeti zaista dobro da biste ljudima oko sebe mogli poslužiti kao inspiracija. Ako budete imali dovoljno vremena za molitvu, ako se sa izvorom Kristom Gospodinom dobro povežete, iimate u sebi puno snage, pameti imate svakako, onda idete naprijed i ne bojite se nikoga.

Fra Jozo Grbeš, iz jedne od propovijedi u Devetnici Gospi od Suza u Pleternici.

www.laudato.hr

31.8.2015.

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00