Papa u Koreji o posvećenom životu

Posvećeni je život dragocjeni dar za Crkvu i za svijet – istaknuo je papa Franjo susrevši se 16. kolovoza, s korejskim redovničkim zajednicama u mjestu Kkottongnae. Papa je upozorio da se ne može položiti zavjet siromaštva, a onda živjeti kao bogataš; to je – prema njegovim riječima – licemjerje koje šteti Crkvi. Na susretu je bilo nazočno pet tisuća redovnikâ i redovnicâ koji se u Koreji bave pastoralnim radom. Sveti je Otac u svom govoru, odmah na početku, istaknuo da je u središtu zvanja radost zbog sigurnosti da nas Bog voli. Samo ako je naše svjedočanstvo radosno moći ćemo muškarce i žene privući Kristu; – rekao je papa Franjo te dodao – a ta je radost dar koji se osnažuje životom molitve, razmatranjem Riječi Božje, slavljenjem sakramenata i životom u zajednici. Kada to nedostaje, pojavljuju se slabosti i teškoće koje će zatamniti radost koju smo tako intimno upoznali na početku našega puta – napomenuo je Papa.

Iz iskustva znam – dodao je – da život u zajednici nije uvijek lagan, ali je providnosno tlo za formaciju srca. Unatoč sukobima i teškoćama, upravo smo u životu u zajednici pozvani rasti u milosrđu, strpljenju i savršenoj ljubavi – napomenuo je Sveti Otac te primijetio da je siromaštvo, u posvećenom životu, zid i majka. Zid je – objasnio je – jer štiti posvećeni život, a majka je jer mu pomaže rasti i vodi ga na pravi put. Licemjerje posvećenih muškaraca i ženâ koji polažu zavjet siromaštva, ali žive kao bogati, vrijeđa duše vjernika i šteti Crkvi – istaknuo je Sveti Otac. Zamislite također koliko je opasna kušnja da prihvatimo čisto funkcionalni i svjetovni mentalitet koji navodi na to da svoju nadu polažemo samo u ljudska sredstva, i koji uništava svjedočanstvo siromaštva koje je naš Gospodin Isus Krist živio i čemu nas je poučio – napomenuo je papa Franjo.

Sveti je Otac potom zahvalio predsjednicima korejskih redovnikâ i redovnicâ, koji su u svojim pozdravima govorili o globalizaciji i konsumizmu, koji su opasnost za život redovničkoga siromaštva. Nema izlike – rekao je Papa – Bog želi cijela naša srca, potpuno, a to znači da se moramo odijeliti i sve više izići iz sebe. Čistoća izražava vaše isključivo darivanje Božjoj ljubavi – primijetio je Papa te dodao da kušnje na tom području zahtijevaju ponizno pouzdanje u Boga, budnost i ustrajnost.

Na kraju je Sveti Otac ponovno potaknuo redovnike i redovnice da budu radosni svjedoci Boga u korejskom društvu. Draga braćo i sestre, s mnogo poniznosti činite sve što možete kako biste pokazali da je posvećeni život dragocjeni dar za Crkvu i za svijet. Nemojte to zadržavati samo za sebe; podijelite s drugima, donoseći Krista u svaki kutak ove voljene zemlje. Dopustite da vaša radost i dalje pronalazi izraz u vašim naporima da privučete i njegujete zvanja, prepoznajući da svi vi imate udjela u odgoju posvećenih muškaraca i ženâ koji će doći nakon vas – napomenuo je papa Franjo na susretu s korejskim redovničkim zajednicama.

Preuzeto s Radio Vatikana

16.8.2014.

 

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00