Papa Franjo u Moliseu o radu i obitelji

Sveti Otac boravi u pastoralnom pohodu Campobassu, Castelpetrosu i Iserniji. Papin se helikopter oko devet sati spustio na sveučilišni trg moliškoga sveučilišta. U velikoj sveučilišnoj dvorani u nazočnosti predstavnika radnika i poduzetnika, Papu je pozdravio sveučilišni rektor, koji je citirao papu Franju rekavši da je naš Bog, Bog iznenađenja. Istina je uzvratio je Papa – Bog nas svaki dan iznenađuje i razbija „sheme“, a ako mi ne budemo razbijali sheme, onda se nećemo pomaknuti s mjesta, jer Bog nas potiče na ovo: glede budućnosti da budemo kreativni – istaknuo je Sveti Otac.

Govoreći o simboličnoj važnosti njegova susreta sa svijetom rada u hramu formacije, Papa je istaknuo važnost istraživanja i formacije kako bi se moglo odgovoriti na složene izazove sadašnje gospodarske krize. Dobra formacija ne nudi laka rješenja, ali pomaže da budemo otvoreniji i kreativniji u boljem vrjednovanju prirodnih bogatstava. Ako netko odluči, kako smo malo prije čuli, baviti se poljodjelstvom, ne znači da će biti nepokretan, nego znači da želi uspostaviti plodan i kreativan dijalog sa zemljom. A ljudski dijalog sa zemljom, zemlju čini plodnom za sve nas – ustvrdio je papa Franjo. 

Nastavljajući govoriti o poljodjelstvu Papa je pozvao na očuvanje prirode „da može donositi urod“. To je najveći izazov našega vremena, a možda je i jedan od naših najvećih grijeha. Naš grijeh je ovaj: pretjerano izrabljivanje zemlje, ne poštivanje njezinih prirodnih tijekova. Stoga je nužno obratiti se na razvoj koji će poštivati stvoreno – upozorio je Papa dodajući:

Ali nije to jedini izazov, imamo i problem obitelji. Radno vrijeme valja uskladiti s potrebama obitelji – kazao je Papa odgovarajući na svjedočanstvo trudne majke-radnice koja već ima jedno malo dijete. U sadašnjoj se gospodarskoj krizi zbog neumjerenoga rada pomalo zagubilo „umijeće, mudrost igranja s djecom“. Naprotiv, s našom djecom treba „dangubiti“ – potaknuo je Sveti Otac.

Osim toga – nastavio je Papa – ne treba zanemariti problem nedjelje. On se odnosi na sve, a ne samo na vjernike jer je u pitanju etički odabir: Čemu želimo dati prednost? Možda je kucnuo čas da se zapitamo je li rad nedjeljom očitovanje prave slobode. Neradna je nedjelja, izuzevši nužne usluge, znak da je u središtu ljudska osoba a ne gospodarstvo; besplatnost i obiteljski a ne trgovački odnosi, a za kršćane odnos s Bogom i sa zajednicom – objasnio je Sveti Otac.

Prije no što je zaključio susret s radnicima Papa je predložio „radni savez“ za radnike i poduzetnike pokrajine Molise; da se iskoriste sve prigode koje pružaju nacionalni i europski propisi. Ujedinjujući napore, pokrajinska uprava nastoji odgovoriti na dramu nezaposlenosti, ali možda to nije dosta. U dogovoru s nacionalnim vlastima možda bi se moglo ponovo zaposliti veliki broj osoba – primijetio je Papa.

Sveti je Otac potaknuo da se ustraje na tom putu, jer je u pitanju dostojanstvo osobe. Biti bez posla ne znači biti gladan. Svaki dan možemo jesti: odemo u Caritas, ili neku udrugu, neki klub, tamo će nam dati jesti. Jelo nije problem. Problem je kad se ne može uzdržavati obitelj. Najveći je problem očuvanje dostojanstva. Stoga je osnovno „raditi i braniti dostojanstvo koje proistječe iz rada – kazao je Papa, a potom na daru zahvalio sveučilištu.

Sveučilište je Papi poklonilo sliku majčinstva. Dar se Svetom Ocu posebno dopao, jer majčinstvo – kako je rekao – podrazumijeva patnju, a porođajni bolovi su usmjereni na život, puni su nade. Zahvaljujem vam na daru i još više na njegovu svjedočanstvu: na muci punoj nade – zaključio je papa Franjo. 

Tekst preuzet s internetske stranice Radio Vatikana.

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00