Ovce

Prošlu nedjelju slušali smo evanđeoski izvještaj o učenicima iz Emausa. Oni su slika onih kršćana koji su „zapeli“ na Velikom petku. Isus je umro. To im je glavna i najvažnija vijest. „A mi smo se nadali...“ Njihova nada tu prestaje, njihove želje i očekivanja završila su danom kad je Isus umro na križu.

Međutim, kršćanstvo se temelji na Uskrsu, a ne na Velikom petku. Danas nam Crkva po evanđelju želi reći ne samo da je Isus živ nego i da se brine za nas, da nas pazi kao pastir svoje ovce.

Isus se koristi jednostavnim rječnikom, jezikom kojeg su svi razumjeli. Često se trudio govoriti u prispodobama da bi ljudi lakše razumjeli i shvatili. Slika ovce danas uopće nije poželjna. Riječ „ovca“ poprimila je ružno i uvrjedljivo značenje. Nije baš lijepo reći nekome da je (kao) ovca. Međutim, to nije uvijek bilo tako. Nekad je ovca mnogo značila, pogotovo siromašnima. Krave, ovce, svinje – nazivalo se blagom.

Ako želimo ubrati plod od današnjih čitanja, od Isusovih riječi – moramo promijeniti sliku o ovcama koju imamo. Isus nas, istina naziva ovcama, li nas ne smatra ovcama u smislu da nas ponizi. Sjetimo se kako Isus one koji ga slijede, isprva zove učenicima (također omalovažavajuće ime, jer učenik se uvijek pokorava učitelju i mora ga slušati). Kasnije, za posljednjom večerom, zove ih prijateljima. Nakon uskrsnuća naziva ih braćom. Vidimo kako Isusov odnos prema ljudima stalno napreduje. U tom smislu valja gledati i sliku ovce.

Psalam 23. prekrasno govori o odnosu Pastira prema ovcama.

Gospodin je pastir moj:

ni u čem ja ne oskudijevam;

na poljanama zelenim

on mi daje odmora.

Na vrutke me tihane vodi

i krijepi dušu moju...

Nekad, dok je bilo više ovaca u našim krajevima, pastiri su ih vodili u planinu na ispašu. Ići uz pastira znači stići do paše. Biti tvrdoglav, glavinjati i vršiti svoju volju znači skrenuti s puta i zalutati (ostati žedan, gladan i sam).

Poseban naglasak u današnjoj Isusovoj prispodobi jest na tome da Pastir ovce zove imenom. Isus nas zove po imenu koje smo primili na krštenju, imenu koje je upisano u knjigu života. Nismo pred njim samo broj! On poznaje svakog od nas i svi smo mu jednako važni.

U prispodobi se dva puta spominje da Pastir izvodi ovce! Dok zamišljamo sliku pastira, pred očima nam je starac sa štapom koji tjera ovce da uđu u tor. Isus je pastir koji izvodi. Izvodi nas na slobodu, na pašu. On daje život u izobilju. Iz grijeha vodi u svetost, iz smrti u život, iz problema u mir i blagostanje. Bitno je poći za njim. Ne ostati u toru gdje može doći kradljivac i lopov...

-          Jesam li ja jedan od onih kršćana koji su duhovno „zapeli“ na Velimo petku? Zar Uskrs ne bi trebao biti ono na čem ću „zapeti“ i graditi svoj život?

-          Dopuštam li da Gospodin bude moj Pastir? Vjerujem li mu i kada ne znam kamo me vodi? Trudim li se slušati Isusov glas?

-          Molim li se Gospodinu za svoje svećenike i pastire?

Fra Mario Ostojić

11.5.2014.

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00