Uskrsnuo je! Aleluja!

Ovo je, dakle, noć koja je svjetlošću ognjenoga stupa rapršila tmine grijeha. Ovo je noć koja danas po svem svijetu one što u Krista vjeruju od tmina grijeha i od opačina svijeta otima, vraća milost, i pridružuje svetost. Ovo je noć u kojoj je Krist raskinuo okove smrti i kao pobjednik od mrtvih ustao. O, divne li dobrote tvojega milosrđa prema nama! O, nedokučiva li zanosa ljubavi: da roba otkupiš Sina si predao! O, zaista potrebna Adamova grijeha što Kristovom smrti bi uništen! O, sretne li krivice koja je zavrijedila takvoga i tolikog Otkupitelja imati! (Iz Hvalospjeva uskrsnoj svijeći)

 

Odakle početi? Kako objasniti ovaj sveti misterij? Ovo sveto i nedokučivo otajstvo? Krist je uskrsnuo. Oživio u grobu. Ustao od mrtvih. Iako izmučen, izranjen, izbičevan, pribijen na križ, proboden i pokopan u grob, nije sve ostalo na tome. Raspršene su tmine grijeha. To Kristovo djelo je raskinulo okove smrti i na jedan predivan način Krist je pokazao koliko nas voli i kako je milosrdan prema nama! Kako je On dobar prema nama! Nedokučivo otajstvo. Zašto je tako dobar prema nama? Nismo to zaslužili. Nije to zato što bi Bog bio dužan biti dobar prema nama. Nije On nama dužan, nego mi smo jedino dužni Njemu. Sretna krivica. Utoliko je sretna što smo po Njoj zavrijedili takvoga i tolikoga Spasitelja. 

Kristovo uskrsnuće je obilježilo kršćanstvo. Zapravo, kao da bi bilo kršćanstva bez uskrsnuća. Kršćanstvo bez uskrsnuća bi bilo jedna divna filozofija. Ovako, uskrsnuće je otvorilo jednu novu dimenziju. Smrt nema završnu riječ. Smrt nije jača od života. Smrt postaje za svetoga Franju Asiškoga – sestrica smrt – koja je problematična u tom smislu kad umiremo u grijehu. Ali, blaženi su oni, kaže sveti Franjo, koje Bog nađe u svojoj milosti. Jer radost će njihova biti velika i neizreciva. Ta oni prelaze u život, život nebeski. Tako sveti Franjo govori o sestrici smrti. Zato što vjeruje u Krista. Uskrsloga Krista. Pobjednika nad grijehom. Nad tamom. Vjeruje u Krista koji je svjetlo vječno. Svjetlo koje nema zalaza. Svjetlo koje ljudi nisu primili, jer su više voljeli tamu. Ali svjetlo nije prestalo biti svjetlo. I najbolje je zasjalo u tami. Budi svjetlo. Isus ti govori da si i ti Njegovo svjetlo. Svjetlo ovoga svijeta. I ti si potreban ovom svijetu. Budi zahvaćen Uskrsom. A Uskrs je radostan i svijetao. Nasmiješen. Blag. Nov. Živ.

Aleluja! Uskrsnu Krist! Aleluja

Sretan Uskrs. Felix Alleluia!

Fra Željko Barbarić

20.4.2014.

 

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00