Božji smiješak u hladu hrasta

Abraham Božji čovjek koji je živio od obećanja, od Riječi. Tako bi ukratko mogli opisati Abrahama kao njegovu bitnu životnu odrednicu. Od Ura Kaldejskog potaknut Božjom riječi koja daje obećanje Abraham krenuo put vlastitog obraćenja, Božje blizine i čvrste vjere. U putovanju neobičan događaj kod hrasta u Mamri. Dnevna žega koja nam je svima poznata, daje nas u potragu za hladom i dnevnim počinkom. Tako i Abraham. Sjedeći i razmišljajući o onome što je bilo i što se nalazi pred njim Abraham podiže glavu tražeći mir pogleda, kad tri čovjeka pred njim. Usta i pohiti im ususret bacajući se pred njih govoreći: Gospodine ako sam stekao milost u tvojim očima, nemoj mimoići sluge svoga! Primjećujemo da su trojica, a Abraham im se obraća u jednini. Isto tako dobiva i odgovor: Dogodine u ovo doba vratit ću se k tebi…Uviđamo otajstvenog ovog susreta. Ovo mjesto i događaj iz Biblije tumačimo kao prvu objavu Trojstva čovjeku. Obećanje da će biti ocem svih naroda, utvrđuje se konkretnim obećanjem – rođenje sina. Dogodine u ovo doba. Sara u neposrednoj blizini sluša razgovor, i na obećanje o potomstvu kako čitamo dalje u tekstu na usnama joj se razvuče smijeh nevjere.

U semitskim narodima, gotovo nikako ne nalazimo riječi za apstraktne pojmove, kao što je gostoljubivost. Pa tako čitamo kako Abraham ne čini ugodu i gostoprimstvo riječima, nego djelima. Sara pravi prevrtu od najboljeg brašna, priprema se meso, iznosi voda za pranje nogu, okrjepa se pripravlja konkretnim potezima. Pa i sam Bog koji mu dođe u goste, daje konkretno obećanje koje će biti domalo vidljivo Abrahamovim očima, da bi ga učvrstio u ustrajnosti i vjernosti da će i prvo obećanje biti ispunjeno. Božju Riječ Sveto pismo potkrjepljuje riječima i bi tako. Pa tako i u ovom slučaju. Božji smješak se očitovao u Abrahamovu sinu Izaku što mu ime i znači. Sarin smjeh nevjere pretvoren je u smijeh radosti i vjernosti.

Veliki ruski ikonopisac Rubljev naslikao je u 15. stoljeću ikonu na kojoj je napisao ovaj neobičan susret Abrahama i Trojice i u njoj je kroz boje i simbole prikazao što sve ovaj susret Abrahama i tajanstvenih posjetilaca predstavlja. Na ikoni vidimo tri anđela koji po boji njihove odjeće i diskretnom načinu kako stoje njihovi hodočasnički štapovi predstavljaju (s desna na lijevo): Oca odjevena u zlatnu tuniku, Sina u crveno-plavoj tunici koje predstavljaju njegovu dvostruku narav – Božansku i ljudsku i Duha u zelenoj tunici. Drvo koje se u daljini nadvilo nad Sina predstavlja Mariju, zoru spasenja a pladanj na stoliću - euharistiju. Sin, utjelovljena Božja Riječ, spaja tako Abrahama, prvu Crkvu i nas kršćane današnjice. Uzvratimo Gospodinu smiješkom na Njegovu blizinu u našim životima.

 

Fr Ivan

 

Brig, 21. VII 2019.

 

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
8.00 – 11.30; 15.00 – 17.30