Kad budem s ovog svijeta poć' da mi je u nebo sretno doć'…

 

Tako mole generacije kršćana! Jednostavnost, iskrenost i ljubav djetinja nam je potrebna da ispunimo konačni prelazak s ovoga svijeta. Da mi se pred očima nebo otvori, ruka anđela ispruži, nebeska mnoštvo svetih uzraduje mojoj duši, da li bih pošao?! Isusov put u Jeruzalem ili povratak svome bitku. Isusov put u Jeruzalem, pralik je našeg puta u nebeski Jeruzalem, kako i molimo na sprovodnim obredima. Jeruzalem opasan zidinama! Lakše će deva kroz ušice iglene (vrata u zidinama Jeruzalema) negoli grješnik u Kraljevstvo nebesko. Kamo navigava život moj. Isus ne priča ovdje u prispodobi nego njegova riječ postaje živi primjer.

 

»Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti.« (Lk 9, 18-24) Zadnju nedjelju Isus stavlja pred nas zahtjev križa. U ovoj nedjelji pokazuje na vlastitu primjeru. Hodi sa svom odlučnošću prema Jeruzalemu, gdje će ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci prezrjeti i odbaciti. Osuda je to križa. U svom hodu nema kamo ni glavu nasloniti, nema više odmora, kreće njegova bitka i borba za duše!

 

Da li bih pošao, da mi Seraf dušu pohodi i u dvore nebeske uputi? Što bih rekao u tom trenutku? Imam li koji posao nedovršen? Ili pak bih rekao dragim ljudima da ih volim, da svome bratu opraštam, da želim svima radost i dobro! Ili bih jednostavno zagrljen krilima svoga anđela čuvara bio vinut nebeskim radostima?!

 

Pavao poučen raspravama i iskustvima prvih kršćana upućuje na slobodu koju Krist za nas sprema. Braćo: Za slobodu nas Krist oslobodi! Držite se dakle i ne dajte se ponovno u jaram ropstva! Doista vi ste, braćo, na slobodu pozvani! Samo neka ta sloboda ne bude izlikom tijelu, nego – ljubavlju služite jedni drugima. Ta sav je Zakon ispunjen u jednoj jedinoj riječi, u ovoj: Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga! Ako li pak jedni druge grizete i glođete, pazite da jedni druge ne proždrete. Hoću reći: po Duhu živite pa nećete ugađati požudi tijela! Jer tijelo žudi protiv Duha, a Duh protiv tijela. Doista, to se jedno drugomu protivi da ne činite što hoćete. Ali ako vas Duh vodi, niste pod Zakonom. (Gal 5, 1.13-18). U podsvijesti mi udara ritam jedne davno popularne duhovne šansone Odlučio sam slijediti Krista, neću se vratiti nikada! Čitajući retke evanđelja današnje nedjelje vidim da njezin tekst, iako vrlo jednostavno, itekako sažima smisao Riječi današnjeg Dana Gospodnjega.

 

Dok su išli putom, reče mu netko: »Za tobom ću kamo god ti pošao.« Reče mu Isus: »Lisice imaju jazbine, ptice nebeske gnijezda, a Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio.«Drugomu nekom reče: »Pođi za mnom!« A on će mu: »Dopusti mi da prije odem i pokopam oca.« Reče mu: »Pusti neka mrtvi pokapaju svoje mrtve, a ti idi i navješćuj kraljevstvo Božje.« I neki drugi reče: »Za tobom ću, Gospodine, ali dopusti mi da se prije oprostim sa svojim ukućanima.« Reče mu Isus: »Nitko tko stavi ruku na plug pa se obazire natrag nije prikladan za kraljevstvo Božje.« (Lk 9, 51-62)

 

Daj mi Gospodine tako živjeti, djelovati i stvarati da u ovom trenutku budem spreman Tebi doći!

 

Fr Ivan

 

Brig 29. VI 2019.

 

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
8.00 – 11.30; 15.00 – 17.30