Hic et nunc

Započinjući jesenski kvatreni tjedan u kojem smo pozvani na intenzivniju molitvu i djela pokore i ljubavi objavljena Riječ Božja preko proroka Amosa (Am 8, 4-7), psalma 113 (Ps 113, 1-2.4-8), Pavlove poslanice Timoteju ( 1Tim 2, 1-8) do izvještaja iz Lukina evanđelja (Lk 16, 1-13) dolazi u pravi trenutak. Isto tako cijeli kvatreni tjedan, koji završava u subotu slavljenjem liturgije kvatri, posvećen je molitvi za svećenička i redovnička zvanja, te za kršćansku izgradnju naše mladeži.

Znam što ću da me prime u svoje kuće kad budem maknut s uprave. Govori nepošteni upravitelj, kojeg Isus hvali. Ne hvali ga zbog nepoštenja! Isus nam ne stavlja za uzor nepoštenog upravitelja i sadržaj njegova postupka, nego način, spretnost, odlučnost i njegovu inteligenciju, dakle, njegova svojstva. Isus nam dakle želi reći: ako se nepošteni upravitelj takvom domišljatošću trudi da osigura ono još nekoliko godina zemaljskoga života što mu je ostalo, koliko se tim više mi kršćani trebamo truditi i s kakvom energijom i domišljatosti da osiguramo svoju vječnu budućnost kod Boga u njegovu Kraljevstvu. Na tom tragu nam se truditi cijeli život, napose u kvatrenom tjednu. Iskoristiti priliku hic et nunc! (ovdje i sada!).

Prispodoba s moralne strane je veoma složena, no pripovijesti koje smo slušali prošle nedjelje (o izgubljenoj ovci, drahmi i sinu) daju nazrijeti smisao ove prispodobe u rasipnom sinu koji je prikazan kao čovjek koji traži bolju budućnost. Naša budućnost je na nebesima, u vječnosti, stoga nam ostaje tražiti, pronalaziti, aktivirati se. Ne olako se prepustiti sa strane i uživati licemjerni cinizam. To je luksuz koji nam nudi sotona, a Isus nas traži aktivne i angažirane oko spasenja vlastite osobe i naših bližnjih. Stoga i govori preko proroka Amosa …vi što gazite potrebnika i satirete uboge u zemlji! Smanjit ćemo efu, povećati šekel da varamo krivim mjerama, da kupimo siromaha za srebro, potrebita za sandale… I završava Amos riječima: Zakle se Gospodin ponosom Jakovljevim: Dovijeka neću zaboraviti nijednoga djela vašega!

Gospodin ne zaboravlja, ali oprašta raskajanome koji spremno prizna svoje slabosti i prijestupe. Gospodin stoga traži od nas molitvu da budemo kadri oprostiti. Molitvu najprije za sve ljude, za kraljeve i sve koji su na vlasti, da pomoću njihova upravljanja svi provodimo miran i spokojan život u svoj bogoljubnosti i ozbiljnosti. No, tu nastaju nemale trzavice. Nepoštenje nas obuzima poput upravitelja iz evanđelja, gojimo vlastiti proračun. Tek kad bude stani pani nosioci vlasti počinju razmišljati što i kako učiniti da podčinjeni i dalje ih primaju u kuću. A pritom rijetki razmišljaju što i kako činimo da bi bili primljeni u Očev dom, u kuću vječnosti.

Svaki dan nova prilika, svaki susret s Gospodinom naš je kairos (sretni trenutak). Poštujući kvatreni tjedan uputit ćemo se prema sebi. Jer upravo je to što Crkva želi sugerirati. Uputit se prema sebi, uprti pogled u Krista i poput Isusa promatrati svijet. Tražimo li primjer u čovjeku koji je slab kao i mi sami…jao nama. Gledamo li istog čovjeka Kristovim očima blago nama, jer tada je u nama pronašao milosrdna suca kao što se svi nadamo da ćemo u Kristu pronaći milosrdna suca i poštena upravitelja kad s ovoga svijeta pođemo njemu ususret! Brate i sestro hic et nunc uhvati svoj kairos!

18.9.2016.


fra Ivan

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00