IŠČEKIVATI OČEKIVANOG

Čudno je da evanđelje u srcu praznika, kada brojni sretnici uživaju u svježini planina ili svjetlucanju plaža, usredotočuje našu pozornost na središnju temu kršćanske duhovnosti: iščekivanje.

Čitajući Lukin odlomak, prisjetio sam se mladih majki koje sam u posljednje vrijeme upoznao.

Gledajući im u oči, otkrio sam što znači iščekivati.

Riječ je o pozornosti, budnosti, o malim, neznatnim znakovima koji prethode nekom događaju. A onda slijedi prisutnost. On je. On je. Napokon mogu uhvatiti njegov pogled.

Evanđelje nas poziva na to iščekivanje. Ne samo na ono posljednjeg dana, konačnog susreta s uskrsnulim Gospodinom u slavi. Iščekivanje na koje smo pozvani jest svakodnevno. Svakodnevica je mjesto i vrijeme u kojima trebamo vježbati umijeće iščekivanja.

Opasani bokovi (što je bilo korisno zemljoradnicima i putnicima kako bi smotali odjeću da bi bili komotniji i spretniji) i upaljene svjetiljke znakovi su bdijenja i svakodnevnog iščekivanja, na koje smo pozvani. Riječi Rabija iz Nazareta pozivaju nas da nastavimo slijediti svoj poziv, da kažemo snažnije i svjesnije »da« svojim izborima te da svakodnevno budemo u skladu s glasom Duha.

Iščekivanje Gospodina odnosi se na svakodnevicu, na obiteljske i poslovne odnose, ekonomske i administrativne izbore. Evanđeosko poslanje, na koje smo pozvani, odvija se u našim stanovima, u tvornicama i u uredima.

Gospodin će doći nenadano, kao lopov iz Isusove prispodobe.

Samo će onaj koji živi u iščekivanju biti spreman prihvatiti i prepoznati onoga kojega iščekujemo.

Samo hrabro, braćo!

Ne dajmo se iznenaditi, tražimo od Duha Svetoga budno srce i pozorne oči kako bismo prepoznali prolazak onoga kojega iščekujemo. Ništa nas ne može odvratiti. Ništa nas ne može odvojiti od Njegove Riječi. Ništa nas ne može uspavati dok bdijemo.

7.8.2016.

 

Roberto Seregni

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00