Idem jer ide ispred mene

»Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom. Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih i nitko ih ne može ugrabiti iz ruke Očeve. Ja i Otac jedno smo.«

Iv 10, 27-30

Svake nedjelje zgrne se mnoštvo svijeta u crkve diljem svijeta. Uvijek je ista pobuda kao i današnjem prvom čitanju -  čuti riječ Gospodnju, glas Dobrog Pastira. Isusova riječ nam je naviještena upravo preko današnjih pastira za koje smo pozvani posebno moliti na današnju nedjelju Dobrog Pastira. Isus je naš Pastir čiji glas mi možemo i želimo čuti i zato se skupljamo oko njegova Imena u svetosti hramova. Isus nas poznaje i mi idemo za njim. Ali zašto slijedimo takvog Pastira?! Zbog primjera kojeg nam je dao. Postoje dvije vrste pastira, oni koji predvode stado i oni koji idu iza i galame, šibaju, gone naprijed. Isus je prava suprotnost drugom poimanju pastira. On je Pastir koji ide prvi. Prvi je kršten, prvi kroči, prvi skače, prvi opominje, prvi ljubi. I nakon svog primjera kaže nam Idi za mnom. Sjetimo se kako je zadnji put sve nas ostavio u amanet apostolu Petru pitanjem Ljubiš li me? i uputom Pasi ovce moje. Da nas pase tako što će prvi bit među nama i primjerom nasljedujući Krista podučavati nas kojim nam je putem ići da uistinu nikada ne propadnemo baštineći život vječni. Kad proširimo pojam pastira, jer smo svi na isto pozvani, spoznajemo da smo svi mi pastiri. Svi smo pozvani drugima pokazivati dobar primjer i dobar put. Čineći tako nećemo biti u krizi ni duhovnih zvanja, a kamoli u krizi dobrih kršćana.

Sretni smo imajući Krista za svog pastira. Iz te sreće crpimo snagu za molitvu za duhovna zvanja. Da nas nitko nikada ne ugrabi iz ruke Očeve jer ćemo imati pastira uza se kojega nam je Otac postavio i darovao. Molimo Gospodara žetve, da pošalje radnike u žetvu svoju, da nam podari dobrih i plemenitih pastira da znaju po Božju rasporediti žetvu koju nam Otac daruje. Da svi težimo već na zemlji biti jedno kao što su to Isus i Otac na nebesima. Brinući se za svoju besmrtnost uto nam eto već vječnog života, jer se brinemo za bitno, no kada se uvuče dokolice i klepetanja u naš život, dan nam je kao vječnost, a vječnost daleko poput sunca na nebu. Obasjalo nas mlado Sunce s visine da razbistri poglede naših duša da znamo izabrati dobru hranu za svoju dušu i prepoznati i poslušati glas Dobrog Pastira.

17.4.2016.

fra Ivan

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00