Uzmite i jedite

Dragi dječaci i djevojčice, naši ovogodišnji prvopričesnici!

Poštovani roditelji, vjeroučiteljice i vjeroučitelji naših prvopričesnika!

 Velika je radost svih nas videći vas okupljene, u klupama poredane i u svečanu odjeću obučene u ovoj našoj lijepoj i dragoj crkvi na Širokom Brijegu. Nakon vaše jučerašnje Prve ispovijedi, evo ovdje ste puni dječjega žara, zanosa, nevinosti i radosti, okruženi svojim najmilijima, pripravni prvi put primiti Isusa u svetoj Pričesti. Pozdravljam sve vas, dragi prvopričesnici, s najdubljom nježnosti, pozdravljam i vaše roditelje i vjeroučitelje koji su vas za ovaj svečani dan pripremali i koji su prisutni na ovome vašem toliko željno iščekivanom susretu s Isusom.

Vi ste, draga djeco, Isusu najmiliji: Pustite malene, neka dođu k meni, govorio je Božanski učitelj, ne priječite im, jer takvima pripada kraljevstvo nebesko, milovao ih je i blagoslivljao.

Dragi naši dječaci i djevojčice! Vi ste se pripremali za Prvu svetu pričest s velikom željom i marljivošću, stoga je vaš Prvi susret s Isusom pun ganutosti i duboke sreće. Iz toga razloga potrebno je reći vam nekoliko dragocjenih napomena koje vam mogu pomoći da trajno zadržite čistom vašu vjeru, žarkom vašu ljubav prema Kristu u svetoj Pričesti i nevinost vašega života.

 1. Isus je prisutan među nama

Isus je uskrsnuo i uzašao na nebo, ali je htio ostati s nama i za nas, u svim mjestima na cijeloj zemlji. Zato je sveta Pričest božanski izum. Isus ju je ustanovio pretvarajući kruh i vino u svoje tijelo i krv i dao apostolima i njihovim nasljednicima vlast, da to isto čine do konca svijeta. Oni to čine u svakoj svetoj Misi.

Isus je zatim htio ostati zauvijek s nama. On se želi s nama sjediniti u svetoj Pričesti da nam pokaže izravno i osobno svoju ljubav. Stoga svatko od nas može kazati: Isus me voli! i Ja volim Isusa!

Sveta Mala Terezija (To je ona sveta Terezija o kojoj smo vjerojatno naučili prvu pjesmicu kad smo pošli na vjeronauk: Sveta Mala Terezijo, ponizno te molim; da ti kažeš Isusu da ga jako volim; sjećajući se svoje Prve svete pričesti zapisala je u svojoj knjizi: Povijest jedne duše: O kako je bio sladak prvi poljubac koji je Isus dao mojoj duši...bio je to poljubac ljubavi, ja sam se osjećala ljubljenom i ponavljala sam: Ljubim te, Isuse i tebi se darujem zauvijek... Terezija je nestala u beskrajnoj Isusovoj ljubavi kao što se kap vode gubi u oceanu. Potaknuta tom spoznajom briznula je u plač na čuđenje svojih kolegica.

Draga djeco, ovih dana, gotovo svaki dan ste svjedoci kako papa Franjo radosno susreće ljude, a posebno djecu zna pomilovati, zagrliti i poljubiti. Davno prije više od pedeset godina kada su vaši djedovi i bake bili mladi, a vaši roditelji ni rodili se nisu izabran je jedan papa kojega su svi zvali – Dobri. Ime mu je bilo Ivan. Kad su ga svi zvali Dobri znači da je istinski bio dobar. Volio je sve ljude, posebno djecu. Prošle godine je proglašen svetim. Ubrzo nakon izbora, taj sveti papa, išao je pohoditi jedan dom za bolesnu djecu u Rimu. Takve posjete, a ni bilo kakve druge, pape stoljećima nisu činile. Papa Ivan XXIII je htio vidjeti kako žive ta djeca, posebno radi toga što su u tome domu, između ostalih malih bolesnika, živjela i slijepa djeca. Tu su oni primali odgoj i učili čitati i pisati na posebnom pismu. Ako samo nakratko zatvorimo oči osjetiti ćemo na tren što znači ne vidjeti svjetlost dana, ni ljepotu ovoga svijeta. A slijepci tako žive cijeloga života. Za te male bolesnike, a i za samoga papu bio je to izvanredni doživljaj. Djeca su ga iščekivala u bijelim krevetićima. Zaboravili su na svoju bolest i na bolove koje su podnosili. Papa je prilazio pored svakoga krevetića, stavljao ruke na dječje glave, milovao ih i svakome govorio da vole Isusa i da budu dobri. Nakon prvoga ushita i male zbunjenosti i nelagode djeca su se oslobodila i opustila. Počeli su dozivati papu i pokazivati mu svoje igračke i sve ono što rade. Posebno je bio uporan i glasan jedan dječak kome je također bilo ime Ivan. Glasno je dozivao: Papa Ivane, meni je također ime Ivan, ja te ne vidim ali vjerujem da si ti papa, ja te volim. Papa je bio ganut, pa skoro nije mogao ni govoriti. U njegovim očima zasjale su suze ali je bio sretan što je razveselio malu i bolesnu djecu, pa je prišao slijepome dječaku, dugo ga milovao i rekao mu: I ja tebe volim, tebe i sve ostale, a još je važnije da vas Isus sve voli.

Tako i vi, draga djeco, danas možete isto reći Isusu: Dragi Isuse, mi te ne vidimo svojim tjelesnim očima ali vjerujemo da si ti prisutan u svetoj hostiji i da nas voliš i mi tebe volimo.

 2. Isus je vaš najveći prijatelj

Nemojte to nikada zaboraviti. Isus želi biti naš najintimniji prijatelj, suputnik našega života. Sigurno svi vi imate više prijatelja; ali ne možete uvijek biti s njima, niti vam oni uvijek mogu pomoći, saslušati, tješiti, hrabriti. Isus je, međutim, prijatelj koji vas nikada neće napustiti. On vas poznaje, svakoga pojedinačno, poznaje vaša imena, prati vas, ide s vama svaki dan, raduje se s vama, tješi vas kad ste žalosni, pomaže u vašim potrebama. S njim možete razgovarati, povjeriti mu se. On će vas saslušati, razumjeti, ohrabriti. Jednom riječi biti vam uvijek prijatelj, koji vas nikada neće iznevjeriti.

3. Isus nas očekuje

Život, dugačak ili kratak, je put koji nas vodi prema raju u kojemu je naša konačna kuća. Isus nas očekuje u raju. Ne zaboravite nikada ovu najveću i utješnu istinu. Sveta pričest je predokus raja. Ali bih vas želio upozoriti: budite uvijek dostojni primati Isusa. Budite bezazleni i velikodušni, dobro odgojeni i Bogu usmjereni, čuvajući se grijeha i svih opačina. I tada ćete, draga djeco, shvatiti da je tajna istinske životne radosti – dobrota. Budite dobri i bit ćete sretni.

A Isus, naš prijatelj, prisutan je posvuda; i u velikim gradovima i njihovim velebnim crkvama kao i malim mjestima, u zabačenim planinskim crkvicama i afričkim i azijskim kolibama, u bolnicama i zatvorima, čak i u mjestima gdje ljudi neizmjerno pate. On sve očekuje i prima raširenih ruku i otvorena srca.

Dragi vjeroučitelji, vama je povjerena posebna zadaća da našu dragu djecu neposredno pripremite za ovaj susret s Isusom. Skupa s našim učiteljicama vi oblikujete njihovu sadašnjost da biste ih pripremili za budućnost. Velika je to čast ali i odgovornost. Hvala vam, s pozivom da budete vjerodostojni navjestitelji Isusa Krista, njegove ljubavi i njegova spasenja.

Vama dragi roditelji, želio bih poručiti: volite svoju djecu, poštujte ih i odgajajte u Kristovoj ljubavi. Sveti papa Ivan Pavao II u jednom svome obraćanju roditeljima prvopričesnika rekao je slijedeće: Dragi roditelji, budite dostojni nevinosti vaše djece, dostojni tajne koju je Bog izravno pohranio u njihovoj duši. Oni trebaju ljubav, nježnost, dobar primjer, zrelost kršćanskoga života kojega će nasljedovati. To im samo vi možete pružiti. Nitko drugi kao vi. Nitko drugi umjesto vas. Tu ste nezamjenjivi. Nemojte to nikada zaboraviti. Nemojte svoju djecu, unatoč svim životnim poteškoćama, razočarati. To je baština koju im možete i trebate ostaviti. Nju neće izbrisati ni protok vremena ni oluje života. I na koncu budite danas posebno sretni i ponosni na svoju djecu i zahvalni svima koji su im omogućili ovaj nezaboravni dan.

Svi skupa usmjerimo svoje misli, molitve i solidarnost s onom djecom koja trpe, sa svom djecom koja ne mogu primiti Isusa jer ga ne poznaju, molimo i za one roditelje koji su nažalost zanemarili svoju djecu. Neka ih sve Isus obdari svojom ljubavlju. Amen.

Fra Dane Karačić

3.4.2016.

 

 

 

 

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00