Početak Evanđelja

Riječ Božja kojom nas Crkva danas upućuje prema Gospodinu prepuna je detalja na koje valja obratiti pozornost. U ovom kratkom razmišljanju ostat ćemo na samom početku ovog neiscrpivog vrela mudrosti. Sveti Marko Radosnu vijest počinje riječima: „Početak Evanđelja Isusa Krista Sina Božjega.“ Ovih šest riječi, sve pisane velikim početnim slovom, zapravo su temelj cijelog Evanđelja. U njima je sadržano sve bitno, sve ono što će se kasnije u ostatku teksta izreći na neki drukčiji način. 

Sveti Marko, kao i sveti Ivan, Evanđelje počinje riječima: „U početku“. Te riječi nepogrješivo podsjećaju na prvu knjigu Biblije, točnije na prvu rečenicu Knjige Postanka. One se tamo odnose na stvaranje svijeta od strane Boga. U Evanđeljima one se odnose na Isusa, na Radosnu vijest. Isus označava novi početak. Isus je početak novog i vječnog, konačnog saveza između Boga i ljudi. On je ostvarenje ljudskog sna da konačno upozna Boga. On je ispunjenje najdubljih čovjekovih želja i potreba. Tko ima Boga, ima sve! Isus, doduše, nije došao onako kako su ljudi očekivali, u slavi i sjaju, zaodjeven grimizom, sa zlatnom krunom na glavi. Došao je ponizno, tiho i nenametljivo. Tako je započeo novinu! Izabrao je jednostavnost, svakodnevicu i mir. Baš kao naša misa zornica. Tiha, ranom zorom, neprimjetna, a ipak toliko milosti puna. 

Rečenica „Početak Evanđelja Isusa Krista Sina Božjega“ može se dvojako shvatiti. Možemo je razumjeti kao Radosnu vijest koju Isus donosi, ali i kao onu koja jest Isus Krist. U svakom slučaju Isus Krist je taj koji je neraskidivo vezan za početak Evanđelja. Osim što je Isus Pomazanik, obećani Mesija, Krist, on je i Sin Božji. Sin je onog vječnog i jedinog Boga koji neizmjerno nadilazi naš ljudski razum. Sin je onoga koga nam je pokazao kao svog i našeg Oca. Često nismo ni svjesni koliku milost imamo Bog Ocem zvati. 

Došašće je. Iščekivanja početka nečeg novog, nečeg boljeg. Stavimo Isusa na početak svog dana, na početak svakog našeg posla, razgovora, odnosa, situacije. Započeti s njim znači živjeti Evanđelje, Radost Božje prisutnosti! Neka nam ovo došašće bude u znaku čekanja, aktivnog čekanja i pripremanja našeg srca za Gospodina. Neka nam se Božić ne svede samo na nakite i darove. To je banaliziranje i ponižavanje Božjeg nauma i plana s nama. Nastojmo biti spremni kad dođe, nastojmo ga dočekati u miru sa svima i u ljubavi prema svima.

Fra Mario Ostojić

7.12.2014.

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00