Budnost i odgovornost

Danas je prva nedjelja Došašća ili predbožićnog vremena. I kao što je Došašće priprava za Božić, kada slavimo Isusov dolazak na ovaj svijet, tako je i čitavi naš život priprava za vječnost, za naš vječni susret s uskrslim Gospodinom. I baš danas Crkva nam daje pouku, koju je Isus dao svojim učenicima kada im je govorio o svršetku svijeta i o svome ponovnome dolasku. 

Evanđelje nam donosi kratku prispodobu preuzetu iz govora o posljednjim stvarima. Domaćin, Krist, otputovao je u daleku zemlju. Svoju kuću »povjerio je slugama«, povjerivši svakome njegov posao, a vrataru je zapovjedio da bdije. Ali sve je u ozračju željnog očekivanja njegova povratka koji će biti iznenada, neočekivan. I treba biti uvijek budan i spreman, a ne pozaspao kao lude djevice. Misao vodilja u prispodobi je »bdijte«, što se u kratkoj prispodobi četiri puta ponavlja. 

Vrijeme došašća poziv je kršćanima na evanđeosku krepost budnosti. Gospodar treba biti stalno prisutan u mislima svojih sluga. Evanđeoska budnost, nadalje, znači budnost pred zlom u svim njegovim očitovanjima. Pravi vjernik se ne smije  uljuljati u lažne sigurnosti. A to u konačnici znači da se učimo svjesno živjeti. Svaki čas bi mogao biti zadnji čas. Svaki trenutak je neponovljiv. Zbog toga moramo svjesno odlučiti uz što vežemo naše srce i pamet.

Svakomu od nas, kaže Isus u prispodobi o čovjeku koji polazeći na put ostavlja svoju kuću slugama na upravu, Bog je povjerio posao u njegovoj kući koja je cijeli svijet. Mi katkada mislimo da smo beznačajni, da naš mali život nema većeg utjecaja na tijek zbivanja u svijetu. To je pogrješna predodžba. Bogu je itekako važno kako ćemo proživjeti svoj život. Valja biti budan kako bismo čuli Božje kucaje na našim vratima. Dobro bi se bilo ponekada upitati: Što smo napravili sa svojim vremenom na zemlji? Što ćemo ponijeti sa sobom? Odgovor bi se trebao odnositi na našu duhovnost, na naša dobra djela, na to da smo u životu pomagali i voljeli druge. To je osnovna tema kršćanstva. Ako život sagledamo kao putovanje u sklopu kojega ostvarujemo svoju misiju za Boga, za druge i za sebe, tada nema mjesta pospanosti.

Fra Tomislav Puljić

30.11.2014.

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00