Što god ne učiniste...

Na današnju svetkovinu svim srcem bi trebali biti pogleda i misli usmjerenih prema prijestolju Njegove slave. Crkva, uvijek vjerna i mudra učiteljica, cijelom liturgijskom godinom odgaja nas i priprema za svetkovinu Krista Kralja. Od poklona koji mu činimo u jaslicama, od pognute glave dok nas spašava s drva križa na Golgoti, preko pogleda punog nade dok slušamo o Njegovu uskrsnuću, do uzdignutih glava dok s Galilejcima gledamo put neba, do današnje svečanosti gdje Krista promatramo kao Kralja. Ne Ga promatrati kao druge kraljeve s kojima On dijeli samo ime, nego razumjeti i prihvatiti srcem da Isus jest Krist Kralj. Kralj kojemu je slama prijestolje, Kralj kojemu je lađa katedra, Kralj kojemu je tron križ. 

Isus je Kralj, ali ujedno i sudac, dovršitelj ljudske povijesti, a slaveći ga danas Kristom Kraljem, doživljavamo vrhunac liturgijskih susreta s Gospodinom. Ovom svetkovinom dovršavamo i liturgijsku godinu pa je i dolično da na vrhuncu priznamo i potvrdimo Isusa u svom životu upravo ovom titulom kralja. Isus je kralj koji je neprolazan. Posvjedočimo da smo mu barem nastojali ići u susret kao svome kralju i svome sucu. Očekujemo Sina Čovječjega koji će, kad dođe u slavi, suditi živima i mrtvima. 

Čitanje iz knjige proroka Ezekiela govori o pastiru, a kao takvog trebamo doživjeti Krista Kralja. Preciznije kao pastira kralja, jer kao što se pastir brine za ovce, te ih brižno njeguje, tako i Krist bdije vjerno nad svakim od nas. Krist nije kralj koji očekuje da netko djeluje umjesto njega, nego je upravo onakav kako Ezekiel opisuje: On sam traži svoje ovce i sam će ih pase, skuplja raspršeno stado pod žezlo svoje moći, jer doista Krist treba da kraljuje dok ne podloži sve neprijatelje pod noge svoje, i kad napokon smrt bude obeskrijepljena tad će se i Sin opet podložiti Onomu koji je i njemu sve podložio da Bog bude sve u svemu kako nam vjerno svjedoči i naučava apostol Pavao. 

Služba riječi svetkovine Krista Kralja svega stvorenja pruža nam nadu u budući život. Slušajući o brizi pastira prema ovcama, o konačnoj pobjedi nad smrti i sjedinjenju s Bogom, Matejeva radosna vijest je uistinu takva, jer upućuje na konkretne stvari koje nam je činiti. Ključ je u odnosu prema samom sebi, prema drugom, prema Bogu. Matej potvrđuje riječi proroka Ezekiela da je upravo Isus taj pastir koji će razlučiti ovce od jaraca. Isus je Sudac koji će odlučiti jesmo li mi ti pravednici ili pak oni slijeva koji su prokleti u oganj vječni. Ukoliko se želimo naći na blagoslovljenoj strani koju predvodi Krist Kralj osluškujmo riječi današnjeg evanđelja: Zaista, kažem vam, što god ne učiniste jednomu od moje najmanje braće, ni meni ne učiniste! A uvijek je dobro imati na srcu da činimo drugome što nam je drago da nam drugi čine, te ljubiti drugoga koliko i sami sebe. Ne možemo drugome pomoći ukoliko pri tome sami sebe zanemarimo. Ozbiljno shvaćena riječ današnjeg evanđelja je najsigurnija ulaznica u nebo.

Isus je pastir što klija iz panja Jišajeva, Krist je Kralj iz plemena Davidova, Gospodin je Kralj svih naših srdaca, od kojeg molimo mir i jedinstvo. S ovom svetkovinom završava još jedna liturgijska godina, a ujedno nam je i dana kao most prema Došašću, da vidimo je li slama za Gospodina spremna, navigavamo li ispravno za Isusovom lađom,  da bi konačno postigli sjedinjenje s Bogom.

Fra Ivan Marić

23.11.2014.

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00