Ljubi!

Židovima je Zakon važan. Detaljno proučavanje i razmišljanje o Zakonu navelo ih je da izdvoje sve zapovijedi i zabrane koje se nalaze u njemu. Nijedno slovce nije se smjelo ispustiti. Iz svetih spisa izvukli su čak 613, što zapovjedi, što zabrana, i morali su ih strogo obdržavati. Sve su bile jednako važne, ipak, jednu su smatrali važnijom od drugih. To je subotnji odmor – jer to je zapovijed koje se i sam Bog pridržavao. 

Dolazeći pred Isusa, zakonoznanci su imali na umu da je nedavno ušutkao saduceje koji su mu postavili pitanje o davanju poreza caru. Zajednički plan zakonoznanaca i saduceja bio je uništiti Isusa, dokazati da nije Mesija tako što će na sporna pitana zasigurno odgovoriti nešto za što ga se može optužiti. Nisu očekivali ni ovakav odgovor Isusa na pitanje o najvećoj zapovijedi. Citirajući Ponovljeni zakon, Isus najveću pozornost stavlja na ljubav. Prva zapovijed je najvažnija, jer sve ostale ovise o njoj. Ona je kao staklo na naočalama, ako stavimo crveno staklo, sve će nam biti crveno, ako stavimo plavo, sve ćemo vidjeti plavo. Ako stavimo ljubav, sve ćemo vidjeti drukčijim, bolje rečeno, pravi, stvarnim očima. 

Ljubav prema Bogu, prva je i najvažnija zapovijed. Sve ostale dobivaju smisao u njoj. Ako nam ljubav nije motiv služenja, sve je uzalud. Bogu treba pristupati u ljubavi, i iz ljubavi. Ne samo Bogu. Druga zapovijed, slična prvoj jest ljubav prema bližnjemu. Kaže Isus na jednom mjestu da je lažac svaki onaj koji kaže da ljubi Boga kojeg na vidi, a mrzi brata svoga kojeg vidi, koji je kraj njega. Ljubav prema Bogu očituje se i preko naših odnosa prema bližnjima. Voljeti bližnje, također je zahtjev kojeg Isus danas stavlja pred nas. 

Sv. Ivan od Križa napisa da ćemo u sutonu života bit ćemo suđeni po ljubavi. Bog uvijek djeluje iz ljubavi. Trebali bismo se tome učiti. Vrlo je važno staviti svoje interese, sebične poglede i prohtjeve, a naučiti djelovati iz ljubavi. Kad jedanput naučimo tu vještinu, svijet će nam izgledati drukčije. Ljubav sve čini ljepšim i bližim. Naše oči postat će sposobne vidjeti ljepote koje su nam do tada bile skrivene. Kad sv. Pavao piše o ljubavi, govori da na kraju ostaju vjera, ufanje i ljubav, ali da je najveća među njima ljubav. Kad se jednog dane preselimo Ocu koji nas je stvorio, neće nam trebati ni vjera ni ufanje. Naša vjera prerast će u sigurnost, a nada u ispunjenje. Ostat će samo ljubav koja je vječna. Spoznat ćemo Boga kakav uistinu jest i uvjeriti se u onu Ivanovu da Bog je ljubav. 

Zato, stavimo naočale ljubavi, još bolje, pretvorimo svoj pogled u pogled ljubavi. Naučimo prepoznati Boga u svom životu. Naučimo ga ljubiti u svim njegovim stvorenjima. To očito nije samo savjet. To je zapovijed. Zapovijed koja će nam pomoći u svakom pogledu.

Fra Mario Ostojić

28.10.2014.

 

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00