Križ ljubavi

Križ je i danas nekima sablazan, nekima ludost, a nama, pozvanima, Božja snaga i mudrost! Ulazna pjesma koja otvara i uvodi u slavlje blagdana Uzvišenja sv. Križa glasi: „Mi treba da se hvalimo križem Gospodina našega Isusa Krista, u kojemu je spas, život i uskrsnuće naše, po kojemu smo spašeni i oslobođeni.“

Hvaliti nam se križem Gospodinovim! Znamo da je križ bio znak sramote i poniženja sve dok Isus nije bio uzdignut na nj. Taj čudesni Isus, ne samo da je izokrenuo značenje križa nego je izmijenio i tijek povijesti. Isusovim uskrsnućem križ postaje znakom spašenih. Križ postaje znakom raspoznavanja zajednice ljudi koja sebe naziva Kristovim, kršćanima. Križ postaje njihov ponos. I danas, gdje god ima kršćana ima i križeva. Nemoguće je zamisliti kršćansku kuću bez križa na upečatljivom mjestu. Da pokažu koliko im je križ važan, kršćani se svakodnevno križaju želeći reći kome pripadaju. Križ je postao sastavni dio života svakog kršćanina. 

Isusov poziv: Hoće li tko za mnom, neka se odreče samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom – poziv je na slobodu i hrabrost. Samo hrabar i slobodan čovjek može dragovoljno izabrati nositi križ. Ali to je poziv onoga koji ga je prvi uzeo na sebe, onoga koji nam je dao primjer, onoga koji nam je uskrsom pokazao nagradu. Nositi križ života nije isto što i nositi križić oko vrata. Ako se već ponosimo Kristovim križem i ističemo ga kao vlastiti znak, trebali bi prihvatiti i svoje križeve. Život na zemlji često je težak i bolan, ali nikad neizdrživ. Pogotovo za onoga koji vjeruje Isusu.

Vjera u Isusa Krista, raspetoga i uskrsloga, daje smisao križu. Koliko se god činilo nelogično i teško za razumjeti, Bog je poslao svoga Sina da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Kolika je ljubav utkana u Isusov križ! Isusova smrt na križu je neopisiv događaj u povijesti. Sv. Augustin negdje zapisa da je to vrhunac povijesti. Ljudskim očima gledano, križ je mjesto pobjede zla i smrti. Ali paradoks križa leži upravo u istovremenom iskustvu boli i ljubavi. Ljubav uvijek, ako je iskrena i prava, sa sobom nosi bol. Kršćani znaju, križ nije zbog boli, križ je zbog ljubavi. Bol je svojstvena ljubavi jer ljubav je zapravo otkidanje od sebe da bi drugom bilo bolje. Ljubav koju nam je Bog iskazao križem nikad nam neće biti do kraja shvatljiva. Takva ljubav je odlika samoga Boga. U svojoj svemoći, na križu je postao nemoćan radi mene. Kao što je Mojsije podigao mjedenu zmiju, da na životu ostane svaki koji je pogleda, Bog je sebe pribio na drvo križa za nas, da svaki koji povjeruje bude spašen. U toj vjeri zajedno možemo klicati: Klanjamo ti se, Kriste, i blagoslivljamo tebe jer si po svojem svetom križu otkupio svijet!

Fra Mario Ostojić

14.9.2014.

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00