Ženo, velika je tvoja vjera!

Bog dolazi k nama, ali mi mu svaki put ne idemo u susret. On se očituje na mnogo različitih načina, i svaki put ne biva prepoznat od njegova naroda. Ipak, ponekad Bog biva prepoznat u mjestima za koja se ne bismo nadali. U današnjem Evanđelju susrećemo Isusa koji se uputio u sasvim neočekivana mjesta: u Tir i Sidon, krajeve koje su nastanjivali pogani. Malo prije ovoga događaja Isus spočitava Kafarnaumu, Betsaidi i drugim židovskim mjestima njihovu nevjeru, te ih oštro upozorava s jednom drastičnom usporedbom. Isus kaže: „Da su se u Tiru i Sidonu zbila ova znamenja kao što su se ovdje vama dogodila, već bi se davno bili obratili.“ Isus se upravo uputio u ta dva poganska mjesta. Njegov dolazak nije mogao ostati neprimijećen: dolazi mu u susret žene Kanaanka, žena koja ne pripada izraelskom narodu, ona je poganka.

Ženu nije vodila vjerska radoznalost k Isusu. Ona je imala svoje potrebe i misli da joj Isus, već dobro poznati i razglašeni prorok u tim krajevima, može pomoći. Jasno je bilo što je muči. To je bolest njezine kćerke i žena je to glasno obznanila i Isusu i njegovoj pratnji. Svi su je čuli. Ona traži pomoć, i inzistira u tome traženju. Preklinje Isus, viče iza glasa da joj pomogne. Čudnovato završava ovaj susret Isusa i žene Kanaanke. On je odbija, gledano našim zapadnjačkim očima, čak i neprimjereno grubo. Ali je žena i domišljata i uporna.Pretpostavimo da je Isus uslišao molitvu ove žene čim ga je zamolila. Sve što bi dobila bilo bi ozdravljenje njezine kćeri. Poslije toga i majka i kćerka bi umrle, a da ne bi ostavile nikakva traga za sobom. Međutim, na gore spomenuti način njezina je vjera rasla, bivala pročišćena da je izmamila kod Isusa onu značajnu izjavu: „Ženo, velika je tvoja vjera. Neka ti bude kako želiš!“ Toga trenutka, bilježi nam Evanđelje, njezina je kćerka bila zdrava. Što se zbilo u međuvremenu? Jedno drugo čudo, i veće od ozdravljenja kćerke. Ona žena, poganka, Kanaanka, postala je vjernica, jedna od prvih vjernica iz poganstva, ujedno, možemo reći, među prvim kršćankama.

Toliko važnih stvari nas uči ova kratka i jednostavna priča iz Evanđelja. Duboki uzroci našega trpljenja su mnogo puta naše molitve koje nisu uslišane. Molili smo za nešto, nama veoma važno, danima, tjednima, mjesecima, možda čak i godinama. Ali ništa od toga. Čini nam se da se Bog oglušio na naše molitve. Žena Kanaanka nam može biti uzor i učiteljica ustrajne i zaufane molitve. Promatrajući Isusov razgovor s njom, ne možemo ne zamijetiti neosjetljivost i tvrdoću njegova srca, pa se pitamo kako je moguć jedan takav odnos prema ožalošćenoj majci? Ali sada znamo što je bilo u Isusovu srcu i zašto je reagirao na onakav način. Dakle, iz ovoga primjera jasno se da zaključiti da Bog sluša i onda kada ne sluša. Njegovo ne slušanje je već pomoć. Kasneći sa svojim odgovorom na naše potrebe, On čini da naša želja raste, da se naša vjera učvršćuje i da s materijalnih vrijednosti prijeđemo na one duhovne, da umjesto malih i svakodnevnih stvari dobijemo velike i neprolazne. Na taj način on nam u stvari daje puno više nego što smo i sami tražili.

Sveti Augustin se posebno divio onome što je učinila Kanaanka. Ona ga je podsjećala na njegovu majku svetu Moniku. I ona je godinama molila Gospodina, plačući i tražeći obraćenja svoga sina Augustina. Ni jedno odbijanje nije je obeshrabrilo. Slijedila je sina sve do Italije i Milana, sve dotle dok ga nije vidjela da se vratio svome Gospodinu i u krilo Crkve. U jednom od svojih govora sveti Augustin podsjeća na Kristove riječi: „Ištite i dat će vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se!“, zaključujući: „Tako je činila i Kanaanka: iskala, tražila, kucala na vrata i primila je. Činimo i mi to isto i bit će nam uslišane naše molitve.

Fra Dane Karačić

17.8.2014.

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00