Dokle si spreman ići za Gospodinom?

 

U ono vrijeme reče Isus mnoštvu: "Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu. Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad trgovac za lijepim biserjem pronađe jedan dragocjeni biser, ode, rasproda sve što ima i kupi ga. Isus iz Nazareta

Često u onim trenucima kad smo pritisnuti nevoljom ili nesrećom bilo koje vrste, upravljamo svoje molitve Bogu na jedan osobniji način. Kad smo osobno pogođeni kakvom bolešću, tragedijom ili kakvom tugom, bolje se uživimo u molitvu. Tada je molitva kudikamo iskrenija i temeljitija, doživljenija. Tada tog Boga drukčije doživljavamo. I tražimo od Njega (re)akciju. Tražimo odgovor. Danas nas On pita o tome što nam je najvažnije na ovom svijetu i što bismo mi tražili za sebe.

Isus iz Nazareta je prošao zemljom čineći dobro i to mu se 'obilo o glavu'. Raspet je na križ zato što je bio smetnja. Isus je u svojim nastupima dobrano remetio ustaljeni tok vremena i razmišljanja, remetio je ustaljeni sustav vrijednosti koje su malo-pomalo istisnule Boga iz čovjekova života smještajući ga u niz propisa, pravila, zapovijedi i zabrana. Mi također Gospodinu znamo 'pokazati gdje mu je mjesto', skoro mu zapovijedajući u koje se događaje mog života smije miješati, a u koje ne smije. Pa onda ponekad Ga zapitamo: 'Zašto baš sada, Gospodine, a tako mi je dobro išlo?' Ili Ga svim silama pokušavamo privoljeti da mi pomogne, pa ako treba otići ću i u Portugal pješice...

Evanđelje nas uči o Bogu. Ono je udžbenik o tome tko je naš Gospodin. I čemu uopće čitati te knjige, listati ih, proučavati i meditirati nad njima, ako nam cilj nije što bolje upoznati tog istog Gospodina koji je, k'o naime, Netko i Nešto najbitnije u mom životu. Naši prijestupi i grijesi nam pokazuju da Gospodin često nije baš Netko i Nešto najbitnije u životu. No, ispovijed, kajanje i pokora su instrumenti kojima mi pokazujemo i sebi i Gospodinu da je to bilo samo lutanje i da se želimo vratiti na pravi Put.

Koliko daleko si spreman ići za Gospodinom? Prodati sve? Ostaviti sve? Preseliti se u drugo mjesto? Izgubiti prijatelje? Obitelj? Smatram li Gospodina onim pravim blagom zbog kojeg sam spreman prodati sve samo kako bih se dočepao tog dragocjenog bisera skrivenog na njivi? Jesam li sprema na odricanja i bol koja dolazi s križem kojeg prihvaćam? jesam li spreman na žrtvu?

Moram prije toga brižljivo tražiti. Postavljati pitanja. Na kraju i sam davati odgovore onima koji budu pitali. Najbolji odgovor je život nadahnut evanđeoskom riječju, život usmjeren prema Božjoj volji. Taj dragocjeni biser je s razlogom dragocjen i vrijedi se za njega boriti. Vrijedi za njega podnijeti bol. Vrijedi za njega podnijeti žrtvu.

Fra Željko Barbarić

27.7.2014.

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00