Mudri, razumni i maleni

Isus moli. Obraća se svome Ocu. Njegova molitva je čin zahvalnosti. On slavi svoga Oca, ne za ono što On jest, nego radi onoga što čini. Divi se bezazlenosti djece i običnih ljudi koji su razumjeli njegovo propovijedanje. S druge strane žali one koji su imali sve mogućnosti da ga upoznaju i da razumiju njegov govor, a nisu to učinili radi svoje umišljenosti u vlastitu mudrost i umnost. Slavim te, Oče što si tajne kraljevstva sakrio mudrima i razumnima , a objavio malenima. Tko su mudri i umni, a tko maleni? Mudri i umni su u prvom redu oni koji su uvjereni da ne trebaju nikoga, koji bi im imao i znao nešto reći, jer oni sve znaju i sve razumiju i nemaju potreba od pojašnjenja. Zapravo ono što takvi ne znaju kao da i ne postoji. Što takvima ima kazati Isus???

Nadalje ovamo spadaju oni, koji uvjeravaju sebe i druge, da je sva vrijednost života u onome što čovjek posjeduje i da to iskoristi za uživanje i osobno zadovoljstvo. U tu skupinu spadaju poglavito oni kojima sva mudrost i umnost leži u novcu. On sve pokreće i svemu daje smisao. S njime kupuju ne samo hranu i odjeću, već i zaposlenje i položaj, sudske presude, bolji smještaj u bolnicama, natjecateljske rezultate, i moć, i slavu i pozicioniranje u društvu. On nadoknađuje i pamet, i znanje. Takvi nikada neće razumjeti ni Krista ni njegovo propovijedanje, niti On, iz svoga kuta gledanja, može reći za njih da su blaženi.

Posve drugačije Isus se osjeća među onima koje je nazvao malenima. Njima ima što reći, donijeti im riječi utjehe i spasenja. Oni će to shvatiti i razumjeti. Te njegove riječi će ih usrećiti. Takve ćemo naći među Nikodemima, ondašnjima i današnjima, koji ga ispituju o smislu sadašnjeg i vječnoga života. Među Magdalenama s kojom se grijeh surovo poigrao i survao je na zemlju, u blato, a one žele ustati i započeti novi život. Te svoje malene nalazi Isus među Samaritancima koji imaju i sluha i srca za ranjenoga stranca na putu, te žrtvuju vrijeme i novac da bi pomogli čovjeku u nevolji. Među gluhima, slijepima, hromima, gubavima i svim opterećenima. Među onima koji strpljivo i savjesno svaki dan nose jaram obiteljskih, službenih i profesionalnih dužnosti. Među onima koji radije podnose nepravdu, nego da je drugima nanose, da radije sami budu poniženi, nego da ponižavaju druge. Volio je Isus biti među onima, a oni su njegovi maleni, koji usred pokvarenosti, izrugivanja i ponižavanja, znaju sačuvati čisto i  i velikodušno srce.

Ovaj odlomak Evanđelja nam pokazuje kako naš odnos prema Isusu može biti vrlo jednostavan i učinkovit, ako se mi sami želimo uključiti i poći putom koji nam on pokazuje; iskreno, ponizno, spontano i s puno ljubavi. Tada ćemo razumjeti njegove riječi i tada će nam njegov jaram biti sladak i njegovo breme lako, jer tada i breme i jaram života Isus nosi s nama, za nas i umjesto nas. 

Fra Dane Karačić

6.7.2014. 

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00