IZIŠAO 28. BROJ »STOPAMA POBIJENIH«

Ovih dana iz tiska je izišao 28. broj glasila Stopama pobijenih. Glavni urednik mu je vicepostulator fra Miljenko Stojić. Već 15 godina Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, u skladu sa svojim poslanjem, skrbi se za istinu o pobijenim hercegovačkim franjevcima te o povijesnom kontekstu u kojemu se to dogodilo što na vidjelo dana iznosi i istinu o pobijenim članovima vjernoga puka Božjega.

Na početnim stranicama, Iz ljetopisa, nalazi se sve ono što se događalo u posljednjih pola godine. Vicepostulatura je objelodanila plakat pod nazivom »Hercegovački franjevci jugokomunističke žrtve 1942. – 1945«. Fra Šimun Šito Ćorić napisao je i objavio spot za pjesmu Šezdeset i šest (Bila je to godina ljuta) koja govori o 1945. godini, o stradanju hrvatskoga puka dolaskom partizana u Hercegovinu. Na Širokom Brijegu, u listopadu, održan je XIII. simpozij Stopama pobijenih na kojemu su nastupili povjesničar dr. don Anto Orlovac, etičar dr. don Mirko Šimić i povjesničar mr. Stjepan Lozo.

Rubrika »Stratišta« donosi presliku stranica iz službenog glasila Mir i dobro iz 1971. Na tim stranicama se opširno izvjestilo o skupu čitave Provincije na Širokom Brijegu 1. srpnja 1971. u čast proslave Marijanske godine. Častili su svoju Gospu i dostojno pokopali svoju ubijenu braću sa Širokog Brijega i iz Mostarskog Graca čije su kosti potajno otkopali 1969.

U ovom broju glasila, u rubrici »Natječaj«, doneseni su nagrađeni radovi iz 2021. za uzrast djeca, mladež i odrasli.

»Povijesne okolnosti« donose V. dio »Adnotationes historicae – povijesne pribilješke« dr. fra Gaudencija Ivančića. U ovom posljednjem dijelu on govori o izlasku iz tamnice te kako je još dugo vremena bio pod nadzorom Udbe.

Rubrika »Podlistak« približava nam jednu zanimljivu akciju u općini Posušje. Naime 2018. utemeljena je radna skupina za oživotvorenje projekta »KRIŽ« ili »Posuški križ«, na čelu s fra Milanom Lončarom. Ovaj križ je spomen-križ svima nedužnima, s Kristom raspetima, kroz dugu povijest hrvatskoga naroda, a i svim žrtvama totalitarnih režima u Europi.

Fra Antonio Petrić piše o odnosu bl. Alojzija Stepinca i hercegovačkih franjevaca. Oni su zajedno s narodom svečano dočekali nadbiskupa Stepinca 1938. u Hercegovini. Bio je zadovoljan njihovim radom i pobožnošću hercegovačkog pučanstva. Blisko je surađivao s fra Dominikom Mandićem. Nakon ubojstva hercegovačkih franjevaca, nadbiskup Stepinac je sazvao biskupsku konferenciju nakon koje je izašao dokument pod nazivom Pastirsko pismo. I zbog toga pisma, i zbog pitanja zašto su ubijeni hercegovački franjevci započeo je progon nadbiskupa Stepinca.

Glasilo »Stopama pobijenih« može se nabaviti u župnim uredima, narudžbom od Vicepostulature ili na kioscima diljem Herceg Bosne, BiH. Prijašnje brojeve glasila, u pdf obliku, moguće je pronaći na stranicama portala pobijeni.info, u poglavlju »Izdavaštvo«.

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
8.00 – 11.30; 15.00 – 17.30