Hodočastili smo u Međugorje

S lijepim proljetnim vremenom i suncem obasjanim nebom stigao je dan našeg hodočašća u Međugorje. Nas 60-ak u subotu jutro zaputilo se ispred crkve, Kraljici Mira. Polazak je bio oko 7:00 i nešto sitno. Prva stanica bila je Miškić pumpa na kojoj smo se opskrbili za dugi put.

Nakon mini shoppinga nastavili smo dalje sve do poznate čatrnje u Buhovu. Tu smo malo odmorili, a nakon toga se podijelili u grupe te uz molitvu i pjesmu nastavili dalje do igrališta u Hamzićima. Neki su igrali lopte, neki se slikali, ležali i uglavnom odmarali. Potom smo zajedno nastavili dalje. Sljedeća stanica bila je pumpa u Dragićini na kojoj smo ponovo natočili gorivo i puni pozitivne energije stizali sve dalje i dalje. Već tada su počeli prvi problemi i znakovi umora. Vođeni mišlju da je to naša mala pokora za Isusa u ovoj korizmi, nismo se predavali.

Putem smo se naslušali raznoraznih viceva i šala, i tako stigli do groblja u Ograđeniku. Pronašli smo zaklon u hladu i "poligali" k'o ribe na suhom. Nakon kratke pauze opet smo se podijelili u grupe i nastavili molitvom, otajstvima i pjesmom na usnama dalje. Naš tempo nekima nije odgovarao pa smo morali uzimati kratke pauze sve do Tromeđe na kojoj je bila malo duža pauza. A onda je slijedio najgori dio puta, no nismo se pokolebali. U 15:30 stigli smo ispred crkve.

Bez obzira na žuljeve, upalu mišića, crvenilo u licu i umor sve je to nestalo kleknuvši ispred Gospina kipa. Vidim nasmiješena lica framaša, a u srcu poseban osjećaj. Radost u jednoj ruci, a u drugoj zahvalnost prolazi kroz mene pjevavši stihove "...Ona nam ravna putove naše, Ona nam blaži sve naše boli...". U 17:00 sati bila je krunica, a u 18:00 sveta Misa. Sve do tad smo imali slobodno vrijeme koje smo iskoristili za odmor.

Ubrzo je počela i krunica, misa i na kraju svega autobus. Šepajući nekako smo stigli i do njega. No, u njemu je tek bilo najbolje. Iako smo svi bili umorni u autobusu su se orili Jolini stihovi pjesme "Jedna mala plava" te Mate Bulića "Gori gora gori borovina"  i tako smo pjesmom zaboravili na kilometre koje smo prešli. Valjda je i to bila neka franjevačka radost, a srce putem naraslo k'o kuća. Zahvalni Bogu što nam je dao snage izdržati tako dug put vratili smo se u naš Široki. :D

Kristina Šušak / www.frama.ba

31.3.2014.

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00