Novi broj lista Franjinim stopama

Iz tiska je izašao novi broj lista Franjinim stopama, glasila Franjevačkoga svjetovnog reda i štovatelja svetog Franje kojega izdaje Vijeće mjesnog bratstva OFS Široki Brijeg. Novi, 16. broj, otvara Uvodnik fra Dane Karačića napisan u prigodi blagdana Svih svetih.

Fra Ante Marić piše o Papinoj encikliki "Laudato si" ističući da je sv. Franjo živio u jednostavnosti i čudesnom skladu s Bogom, s drugima, s prirodom i sa samim sobom. List donosi opširan izvješataj s II. europskog kongresa OFS i Frame koji je održan u Mostaru, te dio predavanja koji je imala Marija Šaravanja na temu "Specifičnost poziva svjetovnih franjevaca" U Gorici je održana područna duhovna obnova te donosimo predavanje fra Sretana Ćurčića u tekstu s naslovom Ovakve Isus naziva blaženima.

Fra Željko Barbarić u novom broju lista razmišlja nad molitvom sv Franje Gdje je sumnja da donosim vjeru, a Marja Zovko piše koja je bila Franjina najveća želja. Novi broj donosi i razmatranje čl 16 Pravila OFS, a Magdalena Vukoja je opet "otvarala Bibljiju" tri puta i zabilježila svoje meditacije nad biblijskim tekstovima. Fra Ljubo Kurtović piše o sv. Franji, molitelju i učitelju molitve. U novom nastavku rubrike Liturgijski kutak, fra Branimir Novokmet piše o tamjanu i gestama kađenja. OFS Mostar je svoj posljedni Obiteljski susret realizirao kao izlet u Sinj i Visovac. Kako je bilo kazuje vam opširna foto - reportaža.

Povodom obnove rada trećarskog zbora na Širokom Brijegu donosimo priču o njegovome osnutku davne 1929. Duplerica donosi foto - reportažu s Obreda primanja i zavjeta u širokobriješkom bratstvu, a na sljedećim stranicama nalaze se i izvještaji o zavjetima u Drinovcima, Humcu. S posebnom radošću donosimo tekstove o završetku kanonskog oblikovanja u još tri mjesna bratstva - Klobuk, Vitina i Posuški Gradac tako da u Hercegovina sada ima 14 kanonski oblikovanih bratstava OFS.

Ovogodišnji mladomisnik fra Perica Ostojić donosi svjedočanstvo pod naslovom Stvarnost Božjeg poziva. Štovatelj sv. Franje don Ilija Drmić, župnik u Viru, svjedoči kako ga je oduševio sv. Franjo. S. Vesna Glavota svjedoči o svome redovničkom pozivu u tekstu pod naslovom Nikad nije kasno za novi početak. Višnja Spajić je zabilježila susret s širokobriješkims slikarom Zvonimirom Perkom, a njegova slika pod naslovom Sv. Franjo s pticama krasi naslovnicu novoga broja lista. Zabilježili smo i susret s najstarijom humačkom trećaricom Anicom Kežić. Josipa Vukoja u rubrici Stopama pobijenih predstavlja fra Maksimilijana Jurčića, jednog od 66 pobijenih hercegovačkih franjevaca, a Manda Pinjuh, trećarica i pjesnikinja pjeva o braći Barbarić, Petru i fra Marku.

O brojnim događajima u širokobriješkom bratstvu kroniku vodi Mirjana Ćavar. Fra Antonio Musa je nedavno bio u Americi te nam donosi jednu zanimljivu crticu iz New Yorka. U stalnoj rubrici Uzorni likovi naših trećarica fra Dane Karačić ovoga puta piše o Ruži Zeljko. Donosimo i sjećanje na pok. Ružu Karačić u rubrici Dobro mi došla sestrice smrti. Baš smo i bili svi ko kućna čeljad, sjeća se naša Boška starih vremena u rubrici Trećari ili bećari. Tu su  i druge vijesti iz bratstava Mostar, Čitluk, te zapis o svečanim zavjetima fra Zvonimira Pavičića, sina naše sestre trećarice Zdravke i našeg suradnika, te lijepe vijesti o prinovama u tri naše obitelji te jedno radosno stupanje mladenaca pred Oltar.

Ugodne i korisne trenutke uz novi broj lista želi vam Uredništvo!

 

30.10.2015.

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00