Zavjetovanje i primanje u FSR-u Široki Brijeg

Nedjelja, 18. listopada 2015. je bio radostan dan za cijelu širokobriješku župu. Pod pučkom svetom upriličen je svečani Obred primanja novih članova u Franjevački svjetovni red (OFS), Obred obnove zavjeta te Obred trajnih zavjeta. Svečanoj misno slavlje je predvodio fra Dane Karačić, mjesni duhovni asistent OFS. Nakon navještaja evanđelja uslijedili su obredi primanja i zavjetovanja. U bratstvo su primljeni: David Mandić, Marija Galić i Ivanka Rogalo.

Zavjete su obnovili: Marija Bošnjak, Smilja Bubalo, Mirjana Kovačić, Gordana Kožul, Jasna Misir, Miljenka Soldo, Mirjana Soldo, Marija Ćosić i Zdravka Bubalo. a trajne zavjete su dali: Ankica Galić, Ružica Galić, Stipe Glavina, Blagica Ivanković i Anđa Ivanković. Njihove molbe i zavjete primila je mjesna ministra Ljilja Galić, a u ime Crkve fra Dane Karačić. Kao svjedoci u obredu zavjetovanja bili su Branka i Miro Ivanković. Novi članovi i zavjetovanici su uz čestitke dobili i prigodne darove: novoprimljeni Pravilo OFS i križ Tau, a zavjetovanici kipove Isusa i Marije.

Tijekom propovijedi fra Dane je naglasio:

"Siguran sam da sada imamo sedamnaest novih članova koji će potpuno i predano u svome životu opsluživati sveto evanđelje na onaj način kako nam je preporučio naš sveti otac Franjo. Franjevački svjetovni red ima svoju posebnu ulogu u spasenjskom putu Crkve. Dragi trećari, vi imate posebnu ulogu u našem hrvatskom narodu, a još posebniju ovdje u Hercegovini. To što se ovdje očuvala vjera možemo zahvaliti neumornim fratrima u prošlim stoljećima, ali i stožernim molitvama, a to su Gospina i Isusova  krunica, pjesme: Zdravo tijelo, Božićna pjesma i pobožnost Put križa.

Sve su to najviše ostvarivali naši trećari i trećarice i u najtežim vremenima. To je jedina svjetovna ustanova koju komunisti nisu zabranili 1945. kada su zabranili i zatvorili sve katoličke organizacije. Ovo nisu mogli zabraniti jer nisu mogli iščupati vjeru iz duša ovih žena. Njihova je vjera bila toliko čvrsta da nije bilo načina da je iskorijene. Ovdje na Širokom Brijegu, na mjesto gdje su pobijeni širokobriješki fratri prve su došle trećarice, tu klečale, molile Boga i preporučivale njihove duše Bogu svemogućemu koji je Gospodar života i smrti. Njima nisu mogli ništa jer su imale snažnu vjeru, hrabrost. I zato vas molim da u ovom vremenu pokažete tu istu vjeru, istu hrabrost jer ovo je vrijeme bezbožno, vrijeme kada se razaraju sve moralne vrijednosti. Sjećam se isto tako da mi je dosta svjedoka pričalo kako su na Humcu 1945. - 1946., u vrijeme kada je bilo zabranjeno fratrima bilo što donijeti tako da su gladovali, trećarice jedine imale snage. i poslije ponoći, skrivene od svakoga, doći i staviti zavežalj s hranom ispred samostana da bi fratri mogli preživjeti. Nisu one bile hrabre po prirodi svoga bića, već su to bile po svojoj vjeri.

Ja sam uvjeren da danas sedamnaest naših obitelji dobivaju novoga člana koji će do kraja života živjeti Evanđelje, kojima će Evanđelje biti cilj i orijentir, koji neće popuštati svim vanjskim navalama koje razaraju čovjeka i obitelj. Uvjeren sam da će se oni boriti za slobodu vjere, za njezinu čistoću, za moralne vrijednosti jer jedino one imaju budućnost. Molimo da ovoj braći i sestrama Gospodin dadne ustrajnosti, volje i snage da cijeli svoj život slijede stope sv. Franje, da učvršćuju u vjeri najprije svoje obitelji i da u njihovim obiteljima vlada Kristov duh. I pozivam vas koji imate sklonosti ka savršenijem načinu života da pristupite bratstvu i na taj način ćete izgrađivati sebe, izgrađivati Crkvu, ojačati obitelj, ojačati u njoj one temeljne stvari, a to su ljubav, vjernost, obiteljsko zajedništvo, obiteljska molitva, poštivanje Boga i svih njegovih zapovijedi."

Ovom radosnom slavlju nazočila su i braća i sestre iz susjednih bratstava: Kočerin, Humac i Tomislavgrad. Nakon svete mise, kao jedna velika franjevačka obitelj, nastavili smo druženje u klaustru samostana. Za ovaj događaj trećari su se pripremali duhovnom pripravom koju je predvodio duhovni asistent bratstva fra Dane Karačić. Nakon predavanja i molitve Puta križa bila je mogućnost za svetu ispovijed, a nakon toga trećari su se pridružili ostalim župljanima na listopadskoj pobožnosti. 

Gojko Jelić

21.10.2015.

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00