Primanja i obećanja u našoj Frami

„Neka mi Gospodin podari smirenost da prihvatim stvari koje ne mogu promijeniti, hrabrost da promijenim stvari koje mogu promijeniti i mudrost da ih razlikujem.“

Ove riječi je u jednom trenutku svog blaženog života izgovorio sveti Franjo, veliki čovjek u našim očima, čiji smo blagdan proslavili jučer, 4. listopada 2015. godine.

Jučer je naša Frama imala obred primanja i obećanja. Lagano smo se okupljali na našem Brigu prije početka svete Mise, donoseći zakusku za sve Frame koje su nam došle uveličati slavlje. Oku ugodan prizor bio je vidjeti mnoštvo framaša kako trče okolo pripemajući sve za obrede i zakusku. Tu se osjetilo pravo zajedništvo.

 U 18. sati započela je sveta Misa, ulazeći u crkvu pjevali smo prekrasnu pjesmu koja na jednom mjestu kaže „Ja u svakom bratu svom vidim lice Tvoje i sve patnje ovog svijeta sad su patnje moje.“

 Prvoobećanici ulazili su u crkvu prvi noseći kamenje kojim su sagradili našu crkvu. Mi smo kamenja kojim se Crkva uzdiže i na lijep način smo to prikazali i na svetoj Misi. Nakon njih u crkvu su ušli svi oni koji žele biti primljeni u bratstvo. Na kraju su ušli i svi oni koji žele obnoviti svoje zavjete i produžiti svoj boravak u bratstvu još jednu godinu. Svi smo nosili iste bijele majice da i izvana pokažemo jedinstvo koje nosimo u srcma. Sveto misno slavlje predvodio je područni duhovni asistent fra Slaven Brekalo, a geslo ovogodišnjih primanja i obećanja bilo je „Tko se daruje prima.“ On nam je kroz nekoliko riječi objasnio što znači predat se Bogu i živjeti u materijalnom siromaštvu.

 Nakon propovijedi uslijedio je najljepši dio: obećanja, primanja i obnova obećanja. Naša predsjednica Iva je prozvala po imenu svako mlado framaško srce koje želi biti primljeno u bratstvo na što su spremno odgovarali s „Evo me!“ Jučer je u našu Framu primljeno 44 framaša. Nakon toga uslijedila je obnova obećanja. Svoj obećanja je obnovilo 59 framaša. Zatim je 29 framaša dalo svoja prva obećanja. Obećali su da će živjeti po statutu sljedećih godinu dana.

Poslije svete Mise svi smo se zajedno fotografirali te potpisali kako bi zapečatili ovaj predivan obred. Nakon toga uslijedio je onaj neformalniji dio večeri, velika zakuska ispred naše galerije, ples i pjesma. Bilo je tu svega truse, Wake i kola. Čestitali smo rođendan fra Slavenu i našem framašu Ivanu. Zabavljali smo se još dugo s gostima iz drugih Frama i njihovim duhovnim asistentima na kraju krajeva svi smo mi braća i sestre bez obzira kojoj Frami pripadali.

Još jednom čestitamo svima koji su dali svoja prva obećanja, primili se u Framu ili obnovili obećanja. Nek vas kroz život prati i čuva naš serafski otac Franjo. Mir Vam i dobro.

 

Više fotografija pogledajte OVDJE.

www.frama.ba

8.10.2015.

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00