Poruka fra Massima Fusarellija, OFM – Generalnog ministra o agresiji na Ukrajinu

Draga braćo i sestre,

Gospod vam dao mir!

Jutros sam stigao u Mexico City na proslavu 25. godišnjice provincije Svetog Junipera Serre i, čim sam izašao iz aviona, stigla mi je vijest o ratu koji je izbio u Ukrajini, s invazijom o kojoj govori cijeli tisak. Čuo sam se s provincijalom iz Ukrajine fra Danielom Botvinom, koji me obavijestio da su fratri dobro, posebno u samostanu u Konotopu, gradu koji su već okupirali Rusi, te da su ostali s narodom da ga ne napuste i na sigurnom su.

Provincijal je sa mnom podijelio zabrinutost i intenzivnu molitvu da oružje utihne. Europa nije vidjela takav prizor od davne 1945. To je nešto vrlo šokantno, što, kako je rekao papa Franjo na jučerašnjoj audijenciji, izaziva tjeskobu i bol.

Molitva, ujedinjena s postom, najnemoćnija je politički gledano, ali je najmoćnija ako stvari gledamo božanskim pogledom. Samo On, zaista, može dotaknuti srca i umove, može zaustaviti beskorisni i razorni zveket oružja.

Samo on može preobratiti naša srca, jer znamo da je klica rata i nasilja u svakome od nas, a ne izvan nas. Molitva i post vode nas do obraćenja srca i života, približuje Očevom milosrđu ovu zemlju okupanu nevinom krvlju. U Svetom pismu krv se ne briše sa zemlje kako bi Bog čuo glas svojih siromaha a mi da ne bismo ostali ravnodušni.

Molitva i post također rasvjetljuju naš unutarnji pogled kako bismo mogli čitati znakove vremena, da ne budemo rastreseni nego da budemo svjedoci. Ono što se događa daleko dira sve nas a to vrijedi za mnoge sukobe, posebno one koji su zaboravljeni.

Molimo za žrtve, za mnoge koji su već u bijegu, posebno prema Poljskoj gdje se naši se fratri već organiziraju kako bi ih dočekali.

Molimo za našu braću koja žive u Ukrajini i za one koji su im povjereni.

Molim svu braću, svako bratstvo, sve siromašne sestre i sve samostane da se mole svakodnevno za mir u Ukrajini i za mir gdjegod je ugrožen. 2. ožujka Papa nas je pozvao na molitvu i post, a i ja molim braću i sestre koji osjećaju taj nutarnji poticaj da učinite isto, na primjer jednom tjedno, zazivajući mir. Neka nas Duh Sveti učini zagovornicima i nositeljima mira i pomirenja.

Povjeravamo zajedno ovu nakanu Bezgrešnoj Djevici, Majci onoga koji je Knez mira, Isus Krist Gospodin naš.

Pozdravljam vas od sveg srca, dok zajedno zazivamo blagoslov svetog Franje, koji je navještaj mira i mirotvorstvo učinio srcem evanđeoskog života svoga i svih nas.

 

Bratski pozdrav

vaš brat i sluga

fra Massimo Fusarelli, OFM

Generalni ministar

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
8.00 – 11.30; 15.00 – 17.30