Informacije o zajedničkom prikupljanju pomoći za stradale u potresu u Hrvatskoj

Poštovani i dragi prijatelji! 

S velikom bolju pratimo stradanje dragog nam puka Sisačke biskupije, cijele Banovine. S vama smo u duhu i molitvi. No, u isto vrijeme želimo, jasno u granicama naših mogućnosti, biti vam blizu i u materijalnoj pomoći. 

Naš mjesni biskup, msgr. Petar Palić, danas će poslati pismo na sve župne urede u kojima će naglasiti da svu karitativnu akciju pomoći stradalima u potresu nosi Biskupijski Caritas. Mi smo već u suradnji s HT Eronetom pokrenuli donatorski telefon, ali smo u medijskoj obavijesti naveli i naše žiro račune na koje vjernici i svi ljudi dobre volje mogu uplatiti svoje donacije. Odlukom nad/biskupa u BiH, u nedjelju 3. siječnja, u svim župama će se skupljati milostinja – kolekta za stradale u potresu. Javljaju nam se župnici, ali i pojedinci s upitima kako mogu pomoći, gdje mogu dostaviti robu. Naš je odgovor: Kontaktirat ćemo Caritas Sisačke biskupije i od njih čuti što im je potrebno pa ćemo to nastojati i prikupljati. I sami znamo kako je to kada dođe puno stvari koje u danom trenutku i nisu najpotrebnije, a ono potrebno usfali. Stoga bih vas molili da nam kažete što bi to bilo najnužnije, a mi ćemo sukladno mogućnostima i donacijama nastojati odgovoriti. 

Želeći vam, i u ovim teškim danima od Boga moleći, snagu vjere, iskreno vas i s poštovanjem pozdravljamo i u molitvama nosimo. 

Don Željko Majić 

ravnatelj Caritasa

30.12.2020.

 

Poštovani župnici!

U prilogu vam dostavljamo Okružnicu našega mjesnoga Biskupa kojom se određuje da se u svim našim župama, u nedjelju, 3. siječnja 2021., pozove sve vjernike na molitvu za stradale u potresu te da sva prikupljena milostnja - kolekta ide za pomoć Sisačkoj biskupiji. 

Koristim prigodu, a o tomu govori i Okružnica, da vas još jednom (danas sam vas s e-maila Caritasa upoznao sa sadržajem pisma koje sam uputio Caritasu Sisačke biskupije) upoznam s odlukom našega mjesnoga Biskupa da sve vrste pomoći Sisačkoj biskupiji (osim naravno kolekte) koordinira Biskupijski Caritas koji je u stalnom kontaktu s Hrvatskim Caritasom i Caritasom Sisačke biskupije. 

U današnjem razgovoru s preč. Fabijanom Svalinom, ravnateljem Hrvatkoga Caritasa, poručeno nam je da za sada ne skupljamo i ne šaljemo pomoć u naturi (hrana, higijena, odjevni predmeti ...) , jer su sa svime time uvelike zatrpani. Najbolje bi bilo kada bismo prikupljali novac. Kada se radi o pomoći u hrani i tomu slično, oni će nam signalizirati kada dostaviti i što bi bilo potrebno. Veli: Kada se reflektori i kamere ugase i mikrofoni odmaknu i tada će biti potreban naša pomoć. Možda najpotrebnija.

S upitom što nam je činiti, što im je najpotrenije, obratio sam se i ravnateljici Caritasa Sisačke biskupije, gospođi Kristini Radić. Ona je danas bila u Petrinji i Glini  i vjerujem da će imati snage kada se vrati odgovoriti na e-mail. Što nam napiše i zatraži, čim dopis stigne, e-mailom ću vam priopćiti. 

Naš Caritas je u suradnuji s HT Eronetom danas aktivirao tzv. humanitarni broj na koji se može izvršti donacija; jedan poziv, 2.00 KM. Broj je ( i za sda se samo može zvati samo iz eronet mreže; vjerujemo da će već sutra moći i s fiksnoga telefona i s brojeva drugih operatera): 092 890 880. Na Caritasovoj stranici (http://caritas-mostar.ba/view-more/caritas-mostar-i-ht-eronet-za-porusnu-banovinu/222), a to su prenijeli i mnogi drugi protali, objavljen je i kraći dopis gdje smo donijeli i žiroračune na koje se mogu uplatiti veći novčani iznosi. Bilo bi dobro kada biste s ovim mogućnostima sudjelovanja u solidarnosti s potresom pogođenom braćom i sestrama u Sisačkoj biskupiji, Zagrebu i okolici, upoznali povjerene vam vjernike. 

Jasno da mi ne kočimo ni jednu samoinicijativu, ali nam se čini da bi bilo najbolje kada bismo našu solidarnost iskazali koordinirano na razini mjesne Crkve. Time bismo Hrvatskom Caritasu, Caritasu Sisačke biskupije i Župnim Caritasima, koji su naš najpouzdaniji partner u ovoj akciji solidarnosti, uvelike olakšali posao. No, svatko je slobodan da čini onako kako misli da je najbolje. Jasno da je iz ove "samoinicijative" isključena odredba o kolekti. Tu je crkveni propis posve jasan: Sva milostinja koja se toga dana skupi (bez zadržavanja 10%) dostavlja se na Ordinarijat do naznačenoga datuma kako bi je Ordinarijat na vrijeme proslijedio potrebnima. 

Želeći vam svima zajedno i pojedinačno blagoslovljene ove svete dane i Milošću Božjom ispunjenu Novu Godinu, s poštovanjem vas pozdravljamo.

 

Don Željko Majić

generalni vikar 

30.12.2020.

 

Poštovani župnici!

Kako sam već u dva e-maila jučer pisao, naš mjesni biskup, msgr. Petar Palić, odredio je da sve vrste pomoći Sisačkoj biskupiji koordinira Biskupijski Caritas koji je u stalnom kontaktu s Hrvatskim Caritasom i Caritasom Sisačke biskupije. 

U sinoćnjem e-mailu prenio sam vam poruku preč. Fabijana Svaline, ravnatelja Hrvatskoga Caritasa, u kojoj nas poziva da ne skupljamo i ne šaljemo pomoć u naturi (hrana, higijena, odjeća, obuća, posteljina,  ...) nego da svoj dar damo u novcu. 

U jutrošnjem razgovoru s gospođom Kristinom Radić, ravnateljicom Caritasa Sisačke biskupije, ponovljeno je isto. Doslovno kaže: "Molim vas nemojte prikupljati i slati hranu. Mi naprosto ne znamo što ćemo više s time. Bolje je dati 1 KM - i slobodno recite ljudima da nije sramota donirati 1 KM - nego da nam šaljete pakete. Jučer sam obilazila Petrinju i Glinu i okolna sela i moram vam reći da je sve to porušeno i da će trebati puno sredstava da se to popravi. Stoga će nam, kada ovo sve prođe, novac najviše trebati." 

Dakle, stvari tako stoje i to su razmišljanja i preporuke najodgovornijih osoba Caritasa u RH koji koordiniraju karitativnom - humanitarnom pomoći Crkve. Stoga ne znam što bih više po ovomu pitanju pisao i govorio nego još jednom pozvao da slušamo upute i postupimo kako nam toplo preporučuju. 

Caritas Mostar će evidentirati svaku pojedinačnu uplatu, biti u svemu transparentan i na kraju akcije objaviti kako pojedinačne uplate tako i zbirno koliko se novca prikupilo pozivom na donatorski broj. 

Zajedno s vama zahvaljujući na svim dobrima kojima nas je milosni Bog pohodio u ovoj godini, pa i kroz kušnje, moleći njegov sveti blagoslov u Novoj 2021. godini s poštovanjem vas pozdravljam

 

 

Don Željko Majić

generalni vikar 

31.12.2020.

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
8.00 – 11.30; 15.00 – 17.30