Krizma na Širokom Brijegu

Na treću uskrsnu nedjelju na našem Širokom Brijegu je opet bilo vrlo svečano. To je bio vrlo poseban dan za 305 učenika prvih razreda srednjih škola jer su taj dan primili sakrament Potvrde. Naravno, uz krizmanike su bili i njihovi kumovi te članovi njihovih obitelji. Zbog jako nestabilnog vremena župnik je odlučio da će se misa slaviti u crkvi. I tako je i bilo. Krizmanici i njihovi kumovi su nekako našli svoja mjesta u klupama i iza svećenika, u svetištu crkve. Svetu misu je predslavio mjesni biskup msgr. Ratko Perić uz biskupskog generalnog vikara don Željka Majića koji je također, uz biskupovo odobrenje, podjeljivao sakrament svete Potvrde. Uz oca biskupa i generalnog vikara misu su suslavili župnik i dekan fra Stipe Biško, naš gvardijan fra Tomislav Puljić, biskupov tajnik don Tomislav Ljuban uz još nekoliko svećenika iz širokobriješkog samostana koji su vodili vjeronauk za ovogodišnje krizmanike.

Na samom početku biskupa je pozdravila Antonija Barać u ime svih krizmanika, a potom je to učinio i fra Stipe u ime župe. Krizmanici su čitali čitanja i molitvu vjernika. Biskup se u svojoj homiliji osvrnuo na Božji dar savjesti. Za nju reče da je ona poput busole, kompasa koja nam pomaže usmjeravati se Božjim putom. Biskup reče da je ona poput pravila u prometu. Naprotiv, ona dva učenika na putu u Emaus su djelovala kao bez kompasa. Bili su izgubljeni. Zalutali. Teturali. Tako nekako su i ljudi bez Boga na ovom svijetu. Izgledaju poput lutalica. A savjest je, zapravo, Božji potpis u nama koji nas usmjerava Bogu. Nakon propovijedi i ispovijesti vjere uslijedilo je podjeljivanje sakramenta krizme koje je proteklo u miru i tišini te su se samo čule biskupove riječi i odgovori krizmanika. Na svetoj misi je pjevao Veliki župni zbor sv. Cecilija pod ravnanjem s. Mire Majić.

Na kraju svete mise su uslijedile zahvale i završni poticaji, a potom i fotografiranje svih krizmanika po razredima. Popodne se slavlje nastavilo u obiteljskom i prijateljskom okruženju.

Svim krizmanicima, njihovim kumovima i obiteljima još jednom želimo obilje Božjeg mira i blagoslova. 

Fotografije s ovog misnog slavlja možete pogledati u našoj Fotogaleriji ili klikom ovdje.

 

5.5.2014.

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00