Prva večer Devetnice 2017.

Molitveni program prvoga dana „devetodnevnih molitvenih i bogoštovnih susreta časteći Blaženu Djevicu Mariju, našu zagovornicu slaveći Boga Spasitelja" započeo je molitvom Krunice koju su predmolili fra Vendelin Karačić i širokobriješki studenti. Pjevao je veliki širokobriješki zbor "Sveta Cecelija". Prije misnog slavlja izmoljena je molitva Devetnice Velikoj Gospi. Mnogi ne znaju da je ova molitva za Devetnicu Gospi napisana još početkom sedamdesetih godina i da je njezin autor tadašnji župnik, a ove godine zlatomisnik, fra Vendelin Karačić.

Misno slavlje predvodio je fra Antonio Šakota, župni vikar župe sv. Petra i Pavla iz Mostara koji je propovijedao na temu prve Božje zapovijedi: Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene!

S njime su u suslavlju bili fra Vendelin Karačić, fr. Hrvoje Lasić i fra Smiljan Kožul.

U propovijedi je fra Antonio naglasio:

"Ove godine smo kroz devet dana odlučili razmatrati Deset Božjih zapovijedi, onih zapovijedi koje je dragi Bog tako čudesno, već na početcima samoga stvaranja, tako skriveno, ali trajno upisao u naše srce. Kada smo te zapovijedi počeli zaboravljati, On ih je svečano proglasio preko svoga sluge Mojsije na gori Horebu. A sam Isus na određene upite znao je kazati da nijedno slovce, nijedan potez zakona neće proći dok se sve ne zbude. Nadalje su ga pitali: Koja je to zapovijed najveća u zakonu, jer su ih njegovi suvremenici znali nabrojiti i do 613 i u toj šumi znali zaboraviti stablo. Isus ih samo podsjeća da je najveća, jedina, ona na koje se sve ostale vraćaju, iz koje sve ostale proistječu: Ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim, svim umom, svim onim što jesi, sa svim vrlinama, sa svim manama. U ovom trenutku ljubi Gospodina, iskažu mu tu ljubav, čvrsto vjeruj da će On tu ljubav uzvratiti.

Čuj, Izraele! Ja sam Gospodin, Bog tvoj, koji sam te izveo iz egipatske zemlje, iz zemlje ropstva u zemlju slobode. I zato su te zapovijedi iznova zanimljive bez obzira što su stare preko 3000 godina. Zanimljive su nam i iz jednoga drugoga razloga zbog toga što nam se čini da se te zapovijedi sve više i više guraju u neki drugi plan, guraju u zaborav. Netko ih želi zatrti, poništiti, netko ih ignorira. Sami smo svjedoci da se Božje zapovijedi u životu ne vrše, pa i sami, koji se trudimo, koji želimo nasljedovati Gospodina, vidimo krhkost vlastitoga bića i teškoću nasljedovanja."

Podsjećajući na misli iz knjige o ruskom hodočasniku i njegovim pitanjima i sumnjama nastavio je:

"Ja vjerujem da iste misli izmuče svakoga od nas: Bože moj, vidiš li? Bože moj, čuješ li? Bože moj, koliko više krunica izmoliti? Koliko više vremena Tebi posvetiti? Koliko više žrtve podnijeti, a ja u svom životu ne vidim nikakva pomaka, ništa ne vidim. Odgovor je: Svakoga dana tražiti ljubav Božju u svom srcu i da na Njegovu ljubav odgovorimo kreposnim životom. A koje su kreposti dobro znamo: vjera, nada i ljubav. To su tri kreposti koje se bitno odnose prema Prvoj Božjoj zapovijedi: Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene!

Tiče se iznad svega vjere, vjere kao djelotvornosti života, kao prakticiranje Božjih zapovijedi, upoznavanja tajne Božje.

O sebi mislimo prilično optimistično. Toliko optimistično da kažemo: Ti mi, Bože, ne trebaš, bez Tebe mogu , bez Tebe moram, jer si Ti zatornik, uništavaš moju slobodu, moj život. Ja ću se za svoju slobodu sam izboriti.

A znamo dobro da je takva vjera u samoga čovjeka, ponudila puno masovnih grobnica.

Zato zamolimo Gospodina da nam umnoži vjeru, da nam učvrsti nadu. Jer suprotnost ovoj Ljubavi je da skliznemo s naše Nade, a skliznuti na tom području jest onda kada očajavamo, kada počnemo sumnjati u Božju dobrotu, Božju istinitost, kada počnemo sumnjati u Božju prisutnost u svom životu. Iz tog očaja rađa se preuzetnost, da ja mogu sam.

Suprotnost treće kreposti je sebičnost, nezahvalnost. Kako ću najbolje doživjeti primljeni dar? Tako da kažem: Hvala! Ništa drugo. A mi smo često skloni, primiš određeni dar, kalkuliraš: Što ja trebam uzvratiti, možda očekuje nešto zauzvrat i ubijamo se razmišljajući i pred očima nam ispari vrijednost dara.

Nemaj drugih bogova uz mene, a Bog preko Mojsija nastavlja, proširuje zapovijed govoreći: Ne pravi sebi nikakvih kipova, nikakvih slika! Zašto? Zato što postoji samo jedna slika Božja na ovoj zemlji, a to je čovjek i zato ljubav prema Bogu i vršenje Prve zapovijedi nikada nije apstraktno, nego se uvijek tiče slike Boga na zemlji, a to je čovjek. Konkretan čovjek. I onaj koji mi ide na živce i onaj koji me uvrijedio, koji nas je u životu nagazio. Zato molimo Gospodina da nam podari hrabrost kako bi u molitvi izliječili naše srce, kako bi u molitvi, moleći za brata čovjeka, uistinu naš pogled postao pročišćen, kako bi postao pogled praštanja, pogled novih početaka.

Ali, ako ne živim svoj život sakramentalno, ako mi je svejedno ići ili ne ići nedjeljom na misu, ako ne osjećam potrebu svoju dušu olakšati u ispovjedaonici, ako nisam kadar izdvojiti određene minute i posvetiti ih Gospodinu onda nema kvalitete moga odnosa prema bližnjemu, onda moj odnos prema bližnjemu postaje bezličan, sebičan."

Na kraju mise izmoljena je Zavjetna molitva Širokobriješkoj Gospi čiji je autor fra Rufin Šilić.

 

Sveta misa, Božja istina i izraz žive vjere sa Širokog Brijega je otišla u svijet putem valova radiopostaje Široki Brijeg, a tako će biti svih dana.

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00