Zlatna misa fra Vendelina Karačića

U nedjelju 16. srpnja 2017. u crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu fra Vendelin Karačić proslavio je svoju Zlatnu misu. Kocelebraciju je predvodio sam slavljenik uz prisutnost njegove brojne rodbine, prijatelja i poznanika, kao i prepune crkve puka Božjega. Svojim izvrsnim pjevanjem slavlje je uzveličao Veliki širokobriješki zbor sv. Cecilije s dirigenticom Marijanom Ćeškić, a za orguljama je bila studentica Crkvene glazbe, orguljaški smjer, Marija Hrkać. Misna čitanja i Molitvu vjernika čitali su članovi Frame i FSR-a.

Za tu prigodu sam je fra Vendelin svojim crtežima oblikovao veoma lijepe i originalne spomen- sličice na kojima je dao otisnuti misli i stihove iz svojih pjesama.

Premda je fra Vendelin još u dobrom psihofizičkom stanju, ipak sam je izrazio želju da slavlje prođe skromno, u krugu najbliže rodbine i prijatelja i bez velike pompe jer mu je nedavno umro brat Jakiša. Tako je i bilo.

Na misi je propovijedao susjed iz rodnoga sela Crnča i prezimenjak fra Dane Karačić. Fra Dane je naglasio da je Isus onaj koji po vlastitoj prosudbi poziva svoje učenike u svećeničku službu: „Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas.“ Tako je učinio sa svojim prvim učenicima, tako čini i danas. Tako je pozvao i fra Vendelina i mlađega mu brata, sada nažalost već pokojnoga, fra Zdenka. Sam ih Isus usmjerava što im je činiti, a sve se može svesti u četiri glavne točke: naviještati Božje kraljevstvo, slaviti Euharistiju, opraštati grijehe i propovijedati Evanđelje svim ljudima krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. To je fra Vendelin revno i ustrajno činio kroz 50 godina.

Nakon toga je u kratkim crtama nabrojio glavne crte i raznolikost njegova svećeničkog života i rada; pastoralnu zauzetost i pokretanje brojnih inicijativa na Š. Brijegu, njegovu ljubav prema umjetnosti i veliki doprinos u nastajanju i radu Franjevačka Galerije, kao i ALU na Širokom Brijegu. U slobodnom vremenu nastajale su njegove pjesme koje je izdao u više zbirka.

Veliki dio svoga svećeničkog života i rada fra Vendelin je proveo na Širokom Brijegu, pa je fra Dane naglasio potrebu strahopoštovanja prema širokobriješkom samostanu i velebnoj Gospinoj crkvi, koja je Crkva Majka naše Provincije i u kojoj su pokopana naša subraća koji su dali svoje života za vjeru.

Lav Tolstoj, veliki ruski književnik, je zapisao slijedeću misao: „Svaki čovjek može živjeti veličanstveno i u potpunosti osmisliti svoj život ako zna raditi i voljeti: raditi za onoga koga voli i voljeti ono što radi.“ Ta bi misao trebala biti poticaj svakom svećeniku. Fra Vendelin je na taj način živio i kao svećenik i kao redovnik franjevac, zaključio je fra Dane.

Na koncu svete mise u ime Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM, njezine Uprave, kao i u ime o. provincijala fra Miljenka, i svoje osobno ime riječi čestitke i zahvale uputio ja fra Ivan Ševo, vikar Provincije. Evo kratkih izvadaka iz njegova obraćanja:

 

Dragi fra Vendeline!

Prije 50 godina, primio si dar Kristova svećeništva; Ti si pomazan, posvećen, darovan Crkvi Kristovoj, svojoj redovničkoj Provinciji posvećenoj Velikoj Gospi, i svome hrvatskom narodu u Hercegovini.

Pedeset godina svećeništva! Zaista to je milosni dar! U tebi je pedeset godina onoga istoga dara svećeništva što ga je Učitelj darovao apostolima one svete Večere Velikoga Četvrtka u Jeruzalemu.

Nakon 50 godina, imaš čast da taj čudesni događaj s puno radosti slaviš, da ga slaviš na Širokom Brijegu, s Gospom Marijom, koja se sigurno s Tobom raduje, jer je s križa Isusova primila i prihvatila njegovu veliku želju da bude Majka njegovih apostola, kao i njegovih svećenika: „Evo ti majka!“ i to u svim vremenima.

Dragi zlatomisniče! Želio bih da neupitno osjećaš i da čvrsto vjeruješ kako još trebaš Crkvi i narodu Božjemu, kao i mlađoj braći, u ovim vremenima kad kao da se ponovno širom domovine, javlja i razočaranje svake vrste.

Dragi zlatomisniče, fra Vendeline! Mi, Tvoja redovnička braća, ponosni smo na Tebe i na Tvoju zlatnu misu! Neka Te Gospodin čuva u zdravlju, a nebeska Majka Marija neka ispuni svaku Tvoju opravdanu želju. Neka Ti i dalje Tvoja služba sveta daje radost, da nam poživiš jeo dugo, mnogo ljeta. Živio, naš dragi svečaru!

 Nakon toga riječ je uzeo gvardijan samostana na Širokom Brijegu fra Tomislav Puljić. Evo kratkih izvadaka iz njegova pozdrava:

 Uistinu je dostojno i pravedno reći Gospodinu hvala za divna djela koja je činio po ovome svećeniku:

-         50 godina službe Isusu Kristu i narodu;

-         50 godina naviještanja Riječi Božje, dijeljenja euharistijskog kruha koji u sebi ima život vječni;

-         50 godina dijeljenja sakramenata vjernicima;

-         50 godina uspjele i neuspjele borbe za vrednote koje ne prolaze.

-         Stoga imamo razloga slaviti ovu zlatnu obljetnicu. Zato večeras zahvaljujemo Bogu na ovom velikom daru za našu zajednicu. Zahvaljujemo i našem slavljeniku za njegovu vjernost i ustrajnost.

 Dragi zlatomisniče, fra Vendeline!

U svoje osobno ime, u ime naše braće i sestara ovoga samostana, čestitam ti ovaj Jubilej. Želim da te dragi Bog još dugo poživi među nama. Dobar si boj bio, ali trku još nisi završio. Treba te i dalje ovaj narod, ova crkva i ova samostanska zajednica i cijela Provincija. Sretno i blagoslovljeno ti bilo!

Na koncu je zlatomisnik fra Vendelin kratko zahvalio svima, posebno rodbini, neki su stigli i izdaleka, prijateljima, članovima FSR-a, pjevačima, ministrantima i svima koji su pripremali ovo slavlje. Iza svete mise slijedilo je čestitanje i zakuska u samostanskom hodniku i blagovaonici.

 

Široki Brijeg, 17. VII 2017.

 

Fra Dane Karačić

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00