Devetnica i Velika Gospa 2015.

Od one davne 1844. godine kada fratri „brez kruva i krova“ stigoše iz „dragog Kreševa“ na Široki Brijeg i staviše svoju tadašnjost i budućnost u ruke Djevici Mariji na nebo uznesenoj, neraskidivim su vezom povezani Široki Brijeg i njegova Gospa. Ona je postala Širokobriješka Gospa, a on, pust i nenaseljen, njezino trajno boravište, postao je Gospin Široki Brijeg. Utvrda jaka i nerazoriva, grad na gori, sazidan na tvrdim temeljima vjere. Zajedno su prošli, Gospa i njezin Brijeg, mnoga praskozorja i svitanja, sve sutone i mrkline noći, rađanja i umiranja, uspone i padove, svijetle trenutke i krvavu tragediju, kojoj jedva da ima slične u povijesti čovječanstva.

U svim vremenima kroz ovih 170 godina nije prestajala zaufana molitva i pouzdanje u njezin zagovor kod njezina ljubljenoga Sina. Žarko su molile generacije naših očeva i majki, braće i sestara, pješice i često bosi joj hodočastili i na koljenima bezbroj puta oko njezina kipa obilazili. A ona, i u, prema ljudskim prosudbama, bezizlaznim situacijama uvijek je bila Majka koja tješi ucviljene, podiže posrnule, jači u vjeri slabe, vraća nadu i svojom ljubavlju sve privlači k sebi.

Već dugi niz godina Gospina Devetnica na Širokom Brijegu je postala povlašteno vrijeme za sve njezine štovatelje. Za mnoge je najvažniji duhovni događaj kroz cijelu godinu. Treba doživjeti to duhovno ozračje. Iz večeri u večer kroz svih devet dana prostrano dvorište ispred Njezine crkve, kamene ljepotice, prepuno je razdragane i bezbrižne dječice s njihovim roditeljima, djece i mladih, mladića i djevojaka,  naših pobožnih majki i baka koje i danas na golim koljenima „ližu“ oko Gospina kipa, a svećenici neumorno u sakramentu svete ispovijedi zazivaju Božje milosrđe i raskajanim grešnicima opraštaju grijehe.

U ovoj Godini posvećenog života, koju je proglasio papa Franjo, htjeli smo kroz Devetnicu Gospinim štovateljima na Širokom Brijegu dati mogućnost da upoznaju velike redovničke zajednice, njihove osnivače i karizmu kojom su obogatili i još uvijek obogaćuju Kristovu Crkvu. U tu svrhu odlučili smo pozvati propovjednike za Devetnicu iz različitih redovničkih zajednica.

Prvu večer, 6. VIII su se predstavili Benediktinci. Euharistijsko slavlje je predvodio i propovijedao o. Jozo Milanović, OSB, benediktinac iz Ćokovca, s otoka Pašmana. Druga večer, 7. VIII povjerena je karmelićanima. Svetu misu je predslavio i propovijedao o. Đani Kordić, OCD, karmelićanin iz Grabovice. 8. kolovoza konventualce je predstavio i na sv. Misi propovijedao o. fra Žarko Relota, OFM Con, konventualac iz Splita, župnik i gvardijan. Sa Salezijancima nas je upoznao svojom propovijedi 9. VIII don Stjepan Bolkovac SDB, salezijanac iz Zagreba. Dominikanci su domaći na Širokom Brijegu. Svake godine u Devetnici dominikanci rodom sa Širokoga Brijega pomažu ispovijedati i dragi su gosti našega samostana. Njihov Red je 10. VIII predstavio, misu predvodio i propovijedao o. Ante Gavrić O. P., dominikanac iz Zagreba, provincijal. 11. VIII na redu su bili kapucini. Euharistijsko slavlje predvodio i propovijed je održao fra Mijo Šarčević, OFM Cap., kapucin iz Varaždina. Trećoredci su nam 12. VIII podarili predslavitelja svete Mise i propovjednika u osobi fra Nikole Barune, TOR, trećoredac iz Zagreba, provincijal. Slijede Isusovci. 13. VIII njih je u svetoj Misi predslavio P. Stipo Balatinac DI, isusovac iz Splita, magister novaka.

Uočnica Velike Gospe i sam blagdan ostavljeni su za braću iz naše Provincije, fra Miljenka Šteku, našega provincijala i fra Ivana Ševu, vikara Provincije. Prepuno dvorište vjernoga puka pozorno je slušalo o velikim djelima koja nam je Gospodin učinio preko sinova svetoga Franje u Hercegovini.

Svaki od propovjednika u Devetnici predstavio njihova Utemeljitelja, njihov rad, svetost i karizmu koju su podarili Kristovoj Crkvi, kao i djelovanje njihova Reda u današnjem vremenu.

Sat vremena prije svetih Misa svećenici su bili na raspolaganju za svetu ispovijed, a jedan od braće iz samostana je organizirao molitvu krunice, zavjetnu i posvetnu molitvu BDM, čitanje Misnih čitanja i Molitve vjernika. Predmolili su i čitali: fra Željko sa studentima, fra Vitomir s „Gospinim slavujima“, fra Ivan s FRAM-om, fra Stipe s FSR-om, fra Mario s podružnicom Knešpolje, fra Tomislav s podružnicom Uzarići, fra Vendelin s podružnicom Dobrkovići i fra Dane s podružnicom Turčinovići.

Na Uočnicu je redoviti svečani mimohod  s Gospinim kipom od crkve Gospina navještenja u Gradu. Molitvom i pjesmom pratila ga je FRAMA, a na tri postaje domaći fratri( fra Vendelin, fra Stipe i fra Dane) kratkim nagovorima, naglasili su važnost triju zavjeta: čistoće, poslušnosti i siromaštva, za sve članove redovničkih zajednica. Svaki dan Dvetnice braća svećenici, iz samostana i sa strane, su neumorno ispovijedali, a na sam blagdan Velike Gospe počeli su oko 4 sata izjutra, a završili oko podne.

Svakako je vrijedno spomena da svake godine Turčinovićani sa zastavama, pjesmom i molitvom, organizirano, njih preko 250 pješice hodočaste Gospi na Široki Brijeg.

Kroz dane Devetnice i na sami blagdan misna slavlja pratili su svojim pjevanjem domaći zborovi: Veliki širokobriješki Zbor “Sveta Ceceilija“, FRAMA, zbor djece “Gospini Slavuji“, Zbor „Svetog Ivana Krstitelja“ iz Knešpolja, Zbor „Svetog Ante“ s Uzarića, Zbor „Svetog Nikole Tavelića“ iz Dobrkovića i Zbor „Laetitia“ iz Turčinovića.

Bili su ovo milosni dani za Široki Brijeg i za dobar dio Hercegovine. Nama su se predstavile pojedine redovničke zajednice s karizmom koje su naslijedile od svojih utemeljitelja, a mi smo njima predstavili svoju vjeru i vjernost Isusu Kristu i njegovoj Majci, našoj Gospi. Široki Brijeg, kolijevka naše Provincije i naše pobožnosti prema nebeskoj Majci, je kao od Boga odabrano mjesto, koje su naša subraća prije 170 godina prepoznala, odabrala i brižno čuvala, unatoč burnoj i tragičnoj povijesti, i danas blista i okuplja Gospine štovatelje „od sva četiri vjetra“, da se ogriju i nađu sigurno utočište pod plaštem ljubavi nebeske Majke, naše Gospe.

Puni vjere i odanosti možemo kliknuti našem Brijegu i našoj Gospi, malo izmijenjenim, riječima sestre Ancile Bubalo:

„O kako divno pjevaju širokobriješka zvona, kako se razliježu zvuci selom i kršem Gospi na pozdrav.

O, Gospe, djetinjstva moga!

O, Gospe, mladosti moje!

O, Gospe, mojih zrelih dana!

O, Gospe, moje nemoći! Opet ću, Majko, k tebi doći...

Jer ti ostaješ znamen Širokoga Brijega.... Sve prolazi, Velika Gospa, sklopljenih ruku, pogleda uzdignuta – bdije, trajno bdije nad djecom svojom“.

Fotografije s Devetnice, Uočnice i same proslave Velike Gospe pogledajte OVDJE.

Fra Dane Karačić

16.8.2015.

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00