70. obljetnica zločina na Brijegu

Prošao je još jedan 7. veljače. Za neke običan dan u kalendaru, za nas na Brijegu vrlo poseban dan. Ove godine se navršilo točno 70 godina od ubojstva naših fratara. Čitanje njihovih imena prije početka svete mise nam puno znači. Čovjeka prođu trnci kad čuje tko je sve ubijen i gdje su sve naša braća završila. I koliko je bogatstvo u njihovom svjedočanstvu. Nisu popustili. Mogli su oni i drukčije završiti. Ali nisu. Ostali su ovdje. Fra Borislav Pandžić je otvorio vrata samostana svojim ubojicama i pustio ih unutra. A oni su im uzvratili bez suđenja i po brzom i kratkom postupku. Žica na leđima, metak u glavu i bacanje u sklonište. Potom zapaljeni te zatrpani. Zabranjeni. Ali ne i zaboravljeni. Tako svake godine oživljavamo sjećanje na njih, ne zato što imamo potrebu 'kopati po kostima', nego zato što imamo potrebu iskazati svoju zahvalnost. To smo im dužni.

Ove godine sveto misno slavlje predvodio je biskup gospićko-senjski Mile Bogović. Skupilo se mnoštvo fratara naše zajednice svih uzrasta, od onih najmlađih koji su tek obukli habit, do onih najstarijih koji se još živo sjećaju pobijenih fratara. Skupilo se i mnoštvo naroda koji je došao moliti za svoje pobijene fratre i za sve svoje pokojne. Jer nismo se samo sjećali ubijenih fratara niti su oni vrjedniji od ostalih nevino pobijenih žrtava. Oni su radije simbol i predstavnici svih takvih žrtava.

I da ne trošim previše riječi koje ne mogu dovoljno opisati ni istaknuti njihovo značenje za ovaj kraj i ovu zemlju i ovaj narod, prenosim stihove pjesme jedne širokobriješke framašice, Ines Lasić.

 

70 mirnih ljeta

 

Dok su prolazili

zadnji sati, njihove krvave ure,

hlapljivo neki crni ljudi

još crnjem grijehu žure.

 

Uzeli su u ruke svoje,

kao da su u svemu oni prvi,

živote koji se brojem ne broje

nego svakom kaplju krvi.

 

A dika naša,

svima nama blažena i sveta,

srca i duše koje i danas žive,

već  70 mirnih ljeta.

 

U kamenu uklesan je

čeličan broj godina i života,

tla na kojim su hodili

samo naša su ljepota.

  

I danas stari pamte te krvave dane

koji su nam mili i sveti,

jer znamo da u nama oni žive i mole

da ih se svatko još jedanput sjeti.

Fra Željko Barbarić

9.2.2015.

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00