VELIKI I SVETI TJEDAN 2023. godine

Franjevački samostan i župa Uznesenja B. D. Marije Široki Brijeg

Sveti Tjedan

Pashalno trodnevlje 2023.

Veliki i sveti četvrtak, 6. travnja

Misa Večere Gospodnje u 18 sati

Crkva danas po čitavom svijetu slavi dvije svete mise. U svim katedralama slavi se Misa posvete ulja za blagoslov i posvećenje. I u predvečerje Velikog Četvrtka slavi se Misa Večere Gospodnje u jednoj crkvi gdje se okuplja veći broj vjernika.

U našoj samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu Misa Večere Gospodnje započet će u 18 sati. Crkva toga dana bit će u tišini. Otvara se za osobnu molitvu vjernika u 8 sati.

Poslije Mise Večere Gospodnje pozivamo vas na molitveno bdijenje uz Presveti Sakrament. Molitvu i klanjanje animirat će članovi Trećara, Frame i studenti sa svojim voditeljima. Crkva će ostati otvorena do ponoći.

Veliki i sveti petak, 7. travnja

Put križa Uzarići – Široki Brijeg u 13 sati

Služba Muke Gospodnje u 17 sati

Crkva danas ne slavi euharistiju. Crkva toga dana bit će u tišini. Otvara se za osobnu molitvu vjernika u 8 sati. Dužni smo obdržavati post s nemrsom, a preporučuje se da se kao pashalni post produži sve do Uskrsnoga bdijenja. Ne sviraju se orgulje i zvona ne zvone. Služba Muke Gospodnje nakon ulazne procesije i tišine započinje molitvom. Slijedi služba riječi, te pjevanje Muke Isusove. Poslije kratke homilije slijedi Sveopća molitva, te pokazivanje svetog križa. Zatim Sveta Pričest i Klanjanje svetom križu. Iskažemo pobožan stav svetom križu poklonom i/li poljupcem. Nakon molitve nad narodom svi se raziđemo u šutnji.

Velika i sveta subota, 8. travnja

Uskrsno bdjenje u svetoj noći u 20 sati

Crkva toga dana bit će u tišini. Otvara se za osobnu molitvu vjernika u 8 sati. U predvečerje okuplja se zajednica na Uskrsno bdijenje. Bdijenje se slavi noću. Započinje blagoslovom ognja i paljenjem uskrsne svijeće. Ponijeti svijeće sa sobom. Svijeće palimo od uskrsnu svijeću. Dobivamo svjetlo od Krista i nosimo ga drugima. Svijeće gore dok se pjeva Vazmeni hvalospjev, a nakon toga svijeće ugasimo i odložimo. Pripaziti klupe i pod u crkvi. Slijede čitanja, a nakon posljednjeg čitanja iz Starog zavjeta svečano se intonira himan Slava Bogu na visini, zatim čitanja iz Novog zavjeta i navještaj svetoga Evanđelja. Po homiliji slijedi blagoslov vode, škropljenje naroda i euharistijska služba. Prije završnih obreda bit će blagoslov hrane koju blagujemo na uskrsno jutro.

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
8.00 – 11.30; 15.00 – 17.30